Drømmetur under nordlys på Finnmarksvidda

Får med bestefedrene på drømmetur over vidda!

Se for deg å krysse Finnmarksvidda med ski, pulk og teltovernattinger i 30 minusgrader under nordlys på en stjerneklar himmel, ja, det er drømmen. Drømmen deler jeg med min farfar Kristian Vik Kyllesø (76) og morfar Leif Emil Egeland (74)- og nå står vi klare til å reise.

Mitt navn er Karen Kyllesø. Jeg er 17 år gammel, og i en alder av 14 år ble jeg verdens yngste jente til å krysse Grønland på ski. Jeg elsker å dra på tur - en lidenskap jeg deler med mine to bestefedre. 

Så lenge jeg kan huske har jeg vært med dem på tur, som oftest i nærområdet rundt Sandnes, der vi alle tre kommer fra. Morfar, Leif Emil Egeland har tatt meg med på skiturer siden før jeg kunne gå - hvor jeg satt bak i pulken. Farfar, Kristian Vik Kyllesø var jeg senest i høst med over Besseggen i Jotunheimen. 

Morfar og farfar er to tøffe og sporty bestefedre, som jeg har sett opp til hele livet. I sine yngre dager har de begge to blant annet besteget Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell, noe jeg tullet med i min konfirmasjon skulle gjentas - med meg i følget. Vi ble enige om alderen deres kanskje ikke er optimal for en slik tur, og lo av hele ideen. Likevel var det litt vanskelig å gi slipp på denne tanken.

Tiden gikk, og ønsket om å dra på langtur med morfar og farfar forsvant aldri. Plutselig dukket ideen om Finnmarksvidda opp. Selv krysset jeg Finnmarksvidda på en treningstur før Grønland i 2018. Da jeg tenkte tilbake på turen og mine erfaringer, var dette absolutt noe som bør være mulig å gjennomføre sammen med dem. 
 

Min drøm ble vår drøm 

En februarkveld i fjor ringte jeg farfar og luftet ideen. 

Vil du være med å krysse Finnmarksvidda på ski neste år? Jeg har tenkt å spørre morfar om det samme»

Han svarte momentant ja, etterfulgt av noen litt mer tvilende spørsmål om hvorvidt han virkelig kunne klare dette. Bestemor hadde vel sine bekymringer rundt det hun også. Jeg forklarte han at dette var ingen problem, og at med litt trening skulle vi få til dette sammen.

Senere fortalte farfar meg at han for en liten stund siden hadde lest om noen som hadde krysset Finnmarksvidda. Han hadde tenkt at det hørtes kult ut, men han var aldri inne på tanken om at han kunne gjøre det samme. Samme kveld ringte jeg morfar. Han svarte ja før jeg hadde fått stilt spørsmålet ferdig. Også han hadde hatt drømmer om Finnmarksvidda, men hadde aldri dratt dit.

LES MER OM TUREN OG SE PAKKELISTEN

Planen er klar

Vi hadde satt en dato, funnet frem til en rute og begynt å tenke på utstyr. I slutten av mars 2021 skulle vi gå fra Alta til Karasjok på 4 dager, en tur over Finnmarksvidda på til sammen 90 km. Ruten var den samme jeg gikk i 2018, og min kjennskap til den er mye verdt på de lange dagsetappene på mellom 16 og 25 km. Ruten følger også et skuterspor med stikker, som gjør det enklere for oss å navigere oss frem. 

Til å begynne med hadde vi sett for oss å kun sove i telt, men kom frem til at komfort på en fjellstue er viktig for å ha overskudd til de lange dagsetappene. Likevel ønsket vi alle tre opplevelsen av en teltovernatting på vidda, første natten skal derfor bli tilbrakt i telt. Fjellstuene Mollisjok, Ravnastua og Engholm Husky-Lodge skal huse oss de tre neste nettene.

Startdatoen 23. mars er ikke tilfeldig satt. Etter litt research fant vi ut at tida rundt siste fullmåne i mars eller begynnelsen av april vil være den absolutt fineste tiden for å oppleve nordlys. Det er størst sannsynlighet for klarvær i den perioden, og i tillegg slipper vi unna de aller kaldeste dagene i året. Vi krysser fingrene for påskevær om dagen og klare netter med nordlys dansende på himmelen om natten. Vi vil komme frem til Karasjok i starten av palmehelgen, men beregner lenger tid dersom været fører til lengre tid på hver etappe. 

Forberedelser til langtur 

Turen vi skal gjennomføre trenger også en del utstyr. Noe hadde farfar og morfar selv, noe låner de av meg, og noe kjøpes nytt. Tidlig i høst sendte jeg en detaljert pakkeliste med oversikt over utstyr og klær de ville trenge til turen.  

Turen nærmer seg med stormskritt. Flybilletter og opphold på fjellstuene er bestilt i forkant, det meste av utstyr er kjøpt inn, testet og ligger klart til avreise. Bestefedrene mine er i god form - morfar har brukt mye av vinteren på ski, og farfar står opp tidlig hver dag for å gå morgentur før jobb. Jeg har også bedt de om å teste skiene og ta et par turer med pulk i forkant av turen. 

Potensielle utfordringer for turen

Behov etter mat på tur kan være veldig individuelt, og man har som regel ulike preferanser på hva en behøver og liker. Det viktigste er at vi får i oss nok energi, slik at etappene kan gjennomføres. 

På fjellstuene har vi bestilt både frokost og middag. Til teltovernattingen har jeg pakket hver vår «Real Turmat» som er en pakke frysetørket middag som tilberedes med kokende vann. Jeg tar i tillegg med 3 ekstra av disse i tilfelle vi får behov for en ekstra energirik lunsj en av dagene. Resten av maten kjøper vi når vi kommer til Alta. Vi skal være i Alta 2 dager før vi starter turen og vil da gå til innkjøp av lunsjmat. På denne typen tur spiser man ofte mye sjokolade, kjeks og nøtter. I tillegg vil vi nok kjøpe inn litt brødmat til lengre pauser.

Drømmen om tur - sammen 

Det er helt utrolig å tenke på at vi om ikke så alt for lenge skal spenne på oss ski og pulker, og starte på dette eventyret sammen. Endelig skal drømmen realiseres. 

 - Vi deler de samme interessene og har det kjekt med hverandre. Jeg vil si at vi er en svært sammensveiset familie og tre generasjoner går mye på tur både til fots på sommerstid og på ski om vinteren, sier Karen entusiastisk og ser frem til turen med både morfar og farfar. 

BESTILL 3 ESKER MEDOX FOR PRISEN AV 2 HER! 

Les mer om: