Ekspedisjonen, Finnmarksvidda

Finnmarksvidda på tvers med farfar og morfar

Den 17 år gamle friluftsjenta Karen Kyllesø, hennes farfar Kristian Vik Kyllesø (76) og morfar Leif Emil Egeland (74) har i ett år planlagt deres første tur sammen sammen, nemlig å krysse Finnmarksvidda.

Det er lagt ned grundig med forberedelser og trening til den 90 kilometer lange turen som skal gå over fire dager i mars.

Reiseruten:

Dag 1 
Overnatting på Alta River Camping, før de blir skysset opp til JotkaJavrrit. Dette blir startpunktet på turen, og første dag går innom Jotkajavrrit fjellstue hvor de tar en matpause. Videre går turen mot Iesjavri hvor de setter camp (telt) litt før Iesjavrit. Dag 1 er ca 16 km lang. 

Dag 2
Turen går videre østover i ca. 16 km er de fremme ved Mollisjok Fjellstue hvor de skal overnatte.

Dag 3
Fra Mollisjok går lengste etappe på rundt 26 km til Ravnastua der de tilbringer natten.

Dag 4
Siste dagsetappen blir 22 km ned til Engholm Husky-lodge som ligger et lite stykke utenfor Karasjok. Mål! 

Planlegging av langtur
 

Mange tenker de er for lite trent, at jobben eller familieferien kommer i veien, eller at det kanskje ikke er et realistisk mål, men det er bare å gjøre det - Karen Kyllesø (17)

- Mitt beste tips er å sette en dato, gjerne langt frem i tid. Hold av en uke, si ifra til de du bor sammen med, sørg for å få fri fra jobben, bestill hytteopphold og flybillett. Da har du et fysisk bevis på at turplanleggingen er i gang, og du pusher deg selv til å trene, planlegge godt, samt å skaffe relevant utstyr og erfaring, forteller Karen Kyllesø.

Karens tips til planlegging av tur:

  • Hold av en periode et år i forveien og satt en dato et halvt år før avreise
  • Skaff deg så mye informasjon om ruten som mulig 
  • Bli godt kjent med kart, oversikt over distansene, høydekurver og lag en oversikt over eventuelle hindringer. 
  • Se på muligheter for hva du må gjøre ved en eventuell avbrytelse av turen underveis, og hvor du kan søke ly i hytter og fjellstuer
  • Lag oversikt over hvor og hvordan dere kan overnatte?
  • Les gjerne turbeskrivelser fra folk som har gått turen tidligere
  • Se på bilder fra ruten, hvordan er været og temperaturen den sesongen du planlegger å dra 

Karen krysset Finnmarksvidda i 2018, så hun har gode erfaringer og en oversikt over ruten som hun deler med sine bestefedre.

- Jeg har tatt kontakt med noen finnmarkinger for å spørre om litt praktiske ting rundt transport og overnatting. Jeg fikk et spesielt godt tips, og det var hvilken tid på året forholdene og temperaturen ville være optimal for en slik tur vi har planlagt - og svaret var siste fullmåne i mars, og derfor legger vi altså av gårde i mars, forteller hun.

FØLG MED PÅ TUREN HER

Sikkerhet på turen mellom fjellstuene

- Hadde jeg gått turen alene ville jeg nok sovet i telt hver natt, men fordi jeg har med meg to eldre karer har vi valgt å heller overnatte i fjellstuer. Første etappen er litt lang, så her har vi lagt inn en teltovernatting, sier Karen. 

Et telt gir en mulighet til å hvile når og hvor som helst. Om man ikke har med seg et telt, bør man ha med en vindpose til slike situasjoner - dette er svært viktig på en tur i et vinterlandskap.

Skaderisikoen på en slik tur øker også gjerne noe når deltakerne kommer opp i åra. Derfor har Karen og bestefedrene valgt en rute som går langs et skuterspor hvor de vil møte på folk under hele turen, og også ha gode muligheter til å bli hentet ut ved eventuelle skader. 

Utstyr og pakking til vintertur

Stikkord i denne delen av planleggingen er ski, pulk, klær, overnatting, mat og førstehjelpsutstyr.

Pakkeliste til langtur, og Medox er med i sekken.

Ski

Et par fjellski med fellesystem gir muligheten for å ha på feller i ulikt materiale, lengder og bredder. På denne turen har de med seg korte feller i mohair på grunn av et relativt slakt terreng. I tilfelle de får kladdeføre har de også tatt med fellevoks som kan smøres på fellene for bedre gli.

Pulk

En pulk er nødvendig for å frakte mye utstyr, og på denne turen har de med seg to plastpulker med tau-drag, og en glassfiber-pulk med stive drag. Glassfiberpulker glir bedre på snøen, men plastpulkene tåler mer slitasje.

- I et slakt terreng som Finnmarksvidda kan det være greit å ha tau-drag på pulken, slik kan du enkelt gå frem og tilbake til pulken uten å ta av selen, forteller Karen. 

Klær

Det viktigste å ha med seg av klær er ulltøy, og på en vintertur bør man alltid ha ull innerst.

- Vi har valgt å gå for en nettingtrøye innerst som gir god isolasjon, og absorberer svette. Videre bygger vi på med flere lag ull, alt etter temperatur. Ytterst har vi en vind- og vanntett skallbekledning, forteller Karen og fortsetter:

Målet med «lag for lag»-prinsippet er å ikke begynne å svette. Svetter du på en lang vintertur, vil du slite med å få igjen varmen når du ikke er i bevegelse. Det er også lurt å ha med seg en stor dunjakke til pausene.

Overnatting

Vinterteltet Karen og bestefedrene har med seg har også snømatter. Snømattene er en slags forlengelse av teltduken, som man spar snø opp på for å tette teltet igjen.

- Vi ligger alle på to liggeunderlag hver. Et oppblåsbart underlag, og et tynt isolerende skumgummi-underlag. To av oss har en god vinterpose, og en bruker to litt tynnere poser utenpå hverandre, sier Karen.

- Soveposene i seg selv har ikke en varmende effekt, med de isolerer og holder på varmen du selv produserer. For å øke varmeproduksjonen i soveposen fyller vi opp hver vår flaske som tåler kokende vann, og bruker den som varmeflaske i soveposen. Å ha med en slik flaske er nok et av mine aller beste tips på vintertur, legger Karen til. 

Mat

Middag og frokost har de bestilt på fjellstuene. Middagen i teltet den første natten blir en pakke frysetørket mat som blandes med kokende vann fra primusen. Underveis på turen er det nødvendig med ekstra påfyll og lunsj. 

- Vi har valgt å gå for enkel brødmat, nøtter, kjeks og sjokolade. Det er viktig at vi får i oss nok energi i løpet av dagen og også inntaket av nok vann er viktig, sier Karen. 

Førstehjelp

Førstehjelpsutstyret er kanskje noe av det viktigste du har med i pulken, det kan være forskjellen på liv og død. Spør gjerne apoteket om hjelp til å lage en god pakke som passer dine deltagere og din reise. 

- Vi har også med oss et kommunikasjonsverktøy som går på satellitt som gjør det mulig for oss å sende enkle meldinger hjem. Det kan også brukes ved eventuelle nødsituasjoner, legger Karen til. 

Et lite reparasjonssett er også lurt å ha med og Karen har med blant annet tape, fellelim og sysaker.

Jeg tar også med meg en ekstra skistav om noen skulle knekke en midt på vidda

Tips:

Til alt av planlegging rundt pakking og utstyr har Karen lest seg opp på Åsnes Academy sin nettsider. Her finnes det gode pakkelister til både vinter- og sommerturer, samt informasjon om utstyr og reparasjon av utstyr, førstehjelp og info på ulike tur-tema. 

Trening

Både Leif Emil og Kristian er i god form fra før av, de lever en aktiv hverdag og er godt rustet for å krysse Finnmarksvidda. Treningen i forkant av turen har derfor hovedsakelig vært testing av ski og øvelse på teknikk ved bruk av pulk.

- Jeg er sterk både fysisk og mentalt, og er nok ganske sprek til å være 76 år, og det har blitt noen korte skiturer i forkant av turen, forteller farfar Kristian.

Farfar Kristian Vik Kyllesø (76) tester ski før Finnmarksvidda.

Kontinuitet i treningen er lurt før en lang tur. Det kan gjerne være å gå tur 3-4 ganger i uken der en av turene ligger på rundt to timer. Når du merker at du kommer i bedre form kan du gjerne øke lengden på turene. 

- Det er en stor fordel om du får gått en testtur med samme distanse og utstyret som en dagsetappe fra den store turen. Et tips kan være å dra bildekk etter seg på asfalten - dette er en fin trening til bruk av pulk på turen.

Å bli med på fellesturer er også god trening for da vil du få masse gode tips og erfaringer. Både Den Norske Turistforening og andre selskaper tilbyr guidede turer med ulike distanser, i forskjellig typer terreng og variasjon i sesonger.

Selskap som arrangerer ulike turer og ekspedisjoner: 


Vil du også på tur?

Til ruteplanleggingen har Karen brukt nettsiden til Norgeskart. Her er det gode oversiktlige kart over hele Norge, og muligheter for å måle og tegne inn ruten. 

Ut.no informerer om turforslag, turisthytter og fjellstuer. 

PRØV MEDOX DU OGSÅ!

For å øke varmeproduksjonen inne i soveposen fyller vi opp hver vår flaske som tåler kokende vann, og bruker den som varmeflaske i soveposen. Å ha med en slik flaske er nok et av mine aller beste tips på vintertur

Les mer om: