Kart over reiseruten, Finnmarksvidda

Hva får morfar og farfar til å ville krysse Finnmarksvidda?

Karen Kyllesø (17) skal sammen med sin morfar, Leif Emil Egeland (74) og farfar, Kristian Vik Kyllesø (76) gå 90 km på ski, med pulk fra Alta til Karasjok. Nå begynner det å nærme seg avreise og vi har ringt bestefedrene som bor i Sandnes for å stille de et par spørsmål om turen.

Hva var det som gjorde at dere sa ja til å bli med på langtur? 

- (farfar) Først var jeg litt skeptisk. Da Karen kom med forslaget om å krysse Finnmarksvidda lurte jeg på om jeg i det hele tatt ville klare det, men det tok ikke lang tid før jeg sa ja. Jeg så heller på det som en stor utfordring og en mulighet til å få være sammen med barnebarnet mitt. Jeg syns også det var et utrolig kult sammensatt team, med meg, Karen og hennes morfar.

- (morfar) Å krysse Finnmarksvidda er en drøm jeg har hatt lenge. Nå går den endelig i oppfyllelse, og enda kjekkere var det at barnebarnet mitt inviterte meg.

Er dere en sammensveiset familie med interesser som binder dere sammen?

- (farfar) Ja, vi er absolutt en sammensveiset familie. Det er nok mye av grunnen til at jeg umiddelbart svarte ja til å være med. Vi deler de samme interessene, og har det kjekt med hverandre.

- (morfar) Jeg vil si at vi er en svært sammensveiset familie. Vi er tre generasjoner som går mye på tur sammen, både til fots på sommerstid og på ski om vinteren. Hytta vår i Lyngsheia i Ryfylke har vært basecamp for vårt friluftsliv i 53 år. Jeg er også veldig glad for at både Karen og hennes mor Lene har valgt å gå «i mine fotspor» og drevet med ski og konkurranser. Jeg kjenner også farfaren til Karen godt fra før.

LES MER OM TUREN OG PAKKELISTEN TIL KAREN HER

Hvem er lederen i gruppen og hvorfor? 

- (farfar) Det er ingen tvil om at Karen er lederen i gruppen. Det er hun som har laget opplegget, og jeg opplever at hun kan dette og trives med slike utfordringer. 

- (morfar) Lederen er selvsagt Karen, en meget erfaren 17-åring.

Er det noen utfordringer dere tror kan oppstå på turen?

- (farfar) Det jeg ser på som de største utfordringene er eventuelle skader som kan oppstå og dårlig vær. Selvsagt må jeg også nevne korona og restriksjoner som kan bli en hindring til at vi i det hele tatt får dratt. 

- (morfar) Jeg tror vær, kulde og dårlig føre kan bli en potensiellutfordring. I tillegg er jeg spent på om føttene holder til 10 timers dagsmarsjer.

Hva blir viktig for dere underveis? Nok hvile, mat, god søvn, uttøyning, noe spesielt?

- (farfar) God søvn er nok det mest avgjørende for meg. Jeg sover ikke så lenge på nettene, men en ettermiddagshvil tar jeg meg hver dag. Denne er jeg helt avhengig av og jeg kan se for meg at jeg kan bli trøtt om vi ankommer leirplass/hytten sent. 

- (morfar) Viktigst er nok søvn og mat, men det er også viktig med gode ski, og prøve å unngå uhell underveis på turen.

Farfar Kristian Vik Kyllesø har gått mye tur tidligere.

Jeg er sterk både fysisk og mentalt, og er nok ganske sprek til å være 76 år.
- farfar Kristian Vik Kyllesø

Hva er deres styrker? Og eventuelle svakheter? 

- (farfar) Jeg er sterk både fysisk og mentalt, og er nok ganske sprek til å være 76 år. Jeg har nok dessverre ikke fått så mange turer på ski som jeg hadde ønsket i forkant av turen, og pulken har jeg nesten ikke prøvd. De siste helgene har jeg latt være å bruke pulken, og det har kun blitt noen korte skiturer. Dette har jeg bevisst gjort for å redusere risikoen for å skade meg i forkant av turen. Da mener jeg det er bedre å ha trent litt for lite, enn å skade seg rett før avreise.

- (morfar) Jeg har god utholdenhet og er ski- og fjellvant, men jeg har litt problemer med en fot etter to ryggoperasjoner. Jeg går med skinne på foten og har problemer med å ploge, dette blir nok min største svakhet. 

Morfar, Leif Emil Egeland er både ski- og fjellvant.

Har alle vært like involvert i planleggingen?

- (farfar) Karen har stått for det meste av turplanleggingen, men vi har hatt god kontakt underveis. Fra dette huset er det vel kanskje Karens bestemor som har vært mest involvert, og tatt litt styringen på praktiske løsninger med tanke på reise- og opphold. Der er jo litt morsomt da, men jeg stoler på konen min, Kirsten. 

- (morfar) Vi har vel egentlig lagt alt av planlegging i Karens hender, men har fått oppdateringer underveis. 

Har dere gått en like lang rute tidligere? Eventuelt hvor? 

- (farfar) Nei, ikke på ski, men jeg har deltatt på Nijmegen 20 ganger. Det er en 4 dagers marsj, med litt ulike distanser etter alder. I 2016 var det 100 årsjubileum, da gikk jeg 55 km i 4 dager på rad. Jeg har også besteget Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell. Dette gjorde jeg for første gang da jeg var 66, og en gang til da jeg ble 70. Dette er en 6 dagers tur med overnatting i telt i flere minusgrader. På ski er skiløpet Sesilåmi det lengste jeg har gått, denne ruten er på 53 km. Det skiløpet er uten pulk, så det er kanskje ikke så relevant for denne turen, men jeg har jo 4 barn som jeg dro litt i pulk da de var små.
 
- (morfar) I hele mitt voksne liv har jeg gått lange turer. Jeg har gått en del «hytte til hytte-turer» til fots og på ski. I tillegg til vandring i den norske fjellheimen har jeg også gått turer i blant annet Østerrike, Italia, Spania, på Island, Grønland og Svalbard. Jeg har også besteget Kilimanjaro. Jeg har gått masse på ski og har deltatt på skirennene Sesilåmi 29 ganger, Birkebeinerrennet 4 ganger, Vasaloppet 4 ganger og Skarverennet 10 ganger.

Hvorfor Finnmarksvidda? 

- (farfar) Nei, det er vel rett og slett fordi Karen inviterte oss med. Jeg syns det høres ut som spennende tur, og jeg ble litt inspirert av turen da Karen gikk den som 14 åring i 2018. Jeg syns det hørtes helt fantastisk ut, og jeg har også lest om andre som har gjennomført samme turen, men jeg var aldri inne på tanken om at det kunne være et oppnåelig mål for meg selv. I 1975 kjørte jeg som utrykningspoliti i tre måneder i Finnmark, da ble jeg godt kjent i området, men tenkte aldri at jeg ville få sjansen til å gå på ski der.

- (morfar) Finnmarksvidda har vært en drøm for meg så lenge jeg kan huske. Jeg har vært i Finnmark flere ganger på ferie, og har også hatt med Karens mor, Lene, til Finnmark da hun deltok på junior NM i langrenn for rundt 30 år siden.

Farfar, Kristian Vik Kyllesø er glad i å jobbe og blir sterk i kroppen av det.

Hva har deres forberedelser vært til turen?

- (farfar) Jeg tar Medox hver dag og det har jeg gjort i 12 år. I tillegg starter jeg hver morgen med en gåtur på ca. 5 km før jobb. Jobben min inneholder fysisk arbeid og noen dager er det veldig hardt, men jeg er glad i å jobbe og blir sterk i kroppen av det. Mentalt forbereder jeg meg ved å tenke mye på turen. Fra min erfaring i politiet er jeg vant til å forberede meg på det verste ved utrykning, så jeg prøver å bruke de samme metodene nå.

- (morfar) Jeg har alltid gått mye turer, og er i brukbar form. Nå har jeg fått noen «mekaniske skavanker» med dårlige føtter og rygg. Jeg har alltid vært i full jobb og tror mitt årelange daglige inntak av Medox har spilt en viktig rolle her - for meg er det et vidundermiddel som hjelper meg å holde kroppen i balanse.

PRØV MEDOX DU OGSÅ!

Hva er deres mål med turen? 

- (farfar) Målet mitt er å nyte turen og ha det fint sammen med Karen og hennes morfar, selvsagt er jo også målet å gjennomføre hele distansen.

- (morfar) Målet er å nyte turen sammen med familie og fylle opp minneboken med nye fantastiske opplevelser. 

Hva kommer dere til å savne underveis?

- (farfar) Ingenting!

- (morfar) Tror ikke jeg kommer til å savne noe som helst da fokuset er på det jeg liker aller best, tur og ski. 

Hva tror dere vil sitte igjen av minner og erfaringer etter turen?

- (farfar) Gode minner fra samvær med Karen og morfar. Jeg tror også jeg vil få en mestringsfølelse og en glede over å ha gjennomført. 

- (morfar) Jeg tror jeg vil sitte igjen med mange flotte minner og knytte et enda nærmere forhold til barnebarnet mitt, Karen.

Hvorfor tror dere det ikke er flere som drar på slike turer? 

- (farfar) De har ikke Karen som barnebarn (sies med et blunk). 

- (morfar) Jeg tror nok det er mange som går med slike drømmer, men gjerne tenker at de har blitt litt for gamle. Jeg er heldig som får realisert drømmene mine i en alder av 74 år, det er ALDRI for sent.

Hva ser dere mest frem til?

- (farfar) Jeg gleder meg til hele opplegget og til å utfordre meg selv..

- (morfar) Jeg gleder meg mest til selve turopplevelsen, ligge i telt en vinternatt, midt på vidda, jeg har også et stort håp om å få se Nordlys.

Og til slutt, hva gleder du deg mest til Karen?

- Målet mitt for turen er å dele gode opplevelser med farfar og morfar, og at alle tre skal sitte igjen med minner og en mestringsfølelse som vi kan leve lenge på. Vi gleder oss, avslutter Karen. 

SE REISERUTEN OG PAKKETIPS FRA KAREN!