Hva er supermat?

Supermat-trenden blir stadig mer aktuell her i landet, og vi kan støtt og stadig lese om eksperter som anbefaler supermat. Men vet du hva supermat er?

Supermat er en relativt ny kategori innen mat i Norden, men har likevel rukket å bli veldig stor på kort tid. Definisjonen på supermat er at det er mat fra naturen med eksepsjonelle næringsverdier, altså har de en særlig høy konsentrasjon av viktige næringsstoffer.

I en travel hverdag kan det være enkelt å ty til lettvinte og usunne løsninger. Målet med å spise supermat er at det skal sikre god helse og samtidig forebygge sykdom. Grunnet det brede spekteret av næring, er det en rask og enkel måte å forandre kostholdet på.

Hvilke matvarer er supermat?

Dagens matvarer inneholder mindre mengder med naturlige vitaminer og mineraler, da de ofte er kraftig bearbeidet. Supermat derimot skal være viltvoksende eller økologisk fremstilt, og det ideelle er at den ikke blir bearbeidet i det hele tatt. I Norge er vi ofte gode på å ta til oss nye, eksotiske vekster og bær, men vi må ikke glemme våre egne helsebomber! Her oppe i Norden har vi mye, egen supermat.

Eksempler på supermat kan være utvalgte typer bær, urter, røtter og gress, samt frukt som er veldig næringsrike. Disse matvarene regnes som supermat:

 • Grønn te: Grønn te er proppfull av antioksidanter og inneholder nesten ingen kalorier.

 • Mørke bladgrønnsaker: Får sin mørke farge fra sitt høye innhold av antioksidanter. Dessuten er de enestående kilder til folat, sink, magnesium og fiber. Eksempler på grønnsaker som inngår i denne gruppen er grønnkål og spinat.

 • Hvitløk: Hvitløk inneholder stoffer som kan motvirke vekst av bakterier, virus og sopp. Dessuten kan hvitløk ha positiv effekt på blodtrykk og kolesterol.

 • Gurkemeie: Gurkemeie er en av de rikeste kildene til antioksidanter. Dessuten inneholder den stoffet curcumin. 

 • Avokado: Avokado er en utmerket kilde til nyttige, umettede fettsyrer. Dessuten er den proppfull av andre nyttigheter i form av vitaminer, mineraler og fiber.

 • Hvetegress:Kamut hvetegress er rikt på klorofyll som øker oksygentransporten til cellene. Rikelig oksygen kan også bidra til å fremme fordøyelsen og virke antibakterielt.

 • Kokosolje: Kokosolje er rik på laurinsyre som blant annet kobles til antibakterielle effekter. Dessuten er kokosolje stabilt ved oppvarming, som gjør at den passer bra til matlaging.

 • Gojibær:Bærene, som også kalles for kinabukketorn og ulvebær på norsk, er fulle av næringsstoffer. De tørkede bærene kan spises som de er, eller brukes i frokostblandinger, smoothies, kaker og salater.

 • Blåbær: Blåbær har blitt kåret til en av de fem sunneste matvarene du kan spise. Undersøkelser viser at antioksidantene som finnes i skallet på bærene kan beskytte cellene mot oksidativt stress.

  Blåbær bidrar også til øynenes normale funksjon, samt kolesterolbalansen. Det beste er å spise bærene som de er, for jo mer du varmer de opp, desto færre antioksidanter vil de inneholde.

 • Solbær: Solbær er en god kilde til vitaminer og naturlig antioksidanter, som antocyaner. Bærene er først og fremst rike på det vannløselige C-vitaminet, som har flere viktige funksjoner i kroppen vår.

Hvorfor bør vi spise supermat?

Supermat er en enkel måte å berike et moderne kosthold som stadig består av ferdigmat og halvfabrikata. Mange kan bli skremt av betegnelsen “supermat”, men det handler rett og slett om å spise smartere. Det gjør du ved å spise disse matvarene regelmessig.

Inntak av frukt og grønt bør ligge i bunnen av ethvert kosthold, og forskning viser at plantebaserte kosthold er forebyggende og generelt bedre for helsen. Personer som innarbeider slik mat i kostholdet sitt opplever ofte bedre fordøyelse, mer energi, penere hud, bedre immunsystem og større utholdenhet.

Det er viktig med en allsidig og balansert kost, samt sunn livsstil.

Les mer om:

Fant du ikke det du lurte på?

Vi er her for å hjelpe deg. Bruk vårt skjema for å sende oss en henvendelse.