Hva er supermat?

Supermat-trenden blir stadig mer aktuell her i landet, og vi kan støtt og stadig lese om eksperter som anbefaler supermat i ulike publikasjoner. Men er du egentlig klar over hva supermat er?

Supermat er en relativt ny kategori innen mat i Norden, men har likevel rukket å bli veldig stor på kort tid. Definisjonen på supermat er at det er mat fra naturen med eksepsjonelle næringsverdier, altså har de en særlig høy konsentrasjon av viktige næringsstoffer.

I en travel hverdag kan det være enkelt å ty til lettvinte og usunne løsninger. Meningen med å spise supermat er at det skal sikre god helse og samtidig forebygge sykdom. Grunnet det brede spekteret av næring, er det en rask og enkel måte å forandre kostholdet på.

Hvilke matvarer er supermat?

Dagens matvarer inneholder mindre mengder med naturlige vitaminer og mineraler, da de ofte er bearbeidet. Supermat derimot skal være viltvoksende eller økologisk fremstilt, og det ideelle er at den ikke blir bearbeidet.

Eksempler på supermat kan være utvalgte typer alger, urter, røtter og gress, samt frukt og bær som er veldig næringsrike. Disse matvarene regnes som supermat:

  • Spirulina: Algen som ofte omtales som naturens multivitamin inneholder 10 ganger mer kalsium enn melk. Over 50 prosent av spirulinaen er lettfordøyelig protein og bidrar til en bedre fordøyelse.

  • Hvetegress: Kamut hvetegress er rikt på klorofyll som øker oksygentransporten til cellene. Rikelig oksygen kan også bidra til å fremme fordøyelsen og virke antibakterielt.

  • Kokosolje: Kokosolje kan bidra til å gi langvarig energi, samt stabilisere blodsukkeret, i tillegg til å styrke immunforsvaret og opptaket av fettløselige vitaminer. Den egner seg til baking, steking og på brødskiven som pålegg.

  • Gojibær: Bærene, som også kalles for kinabukketorn og ulvebær på norsk, er fulle av næringsstoffer. De tørkede bærene kan spises som de er, eller brukes i frokostblandinger, smoothies, kaker og salater.

  • Aloe vera: Den helbredende planten forlenger antioksidantenes levetid i blodet, styrker immunforsvaret og øker opptaket av vitamin C og E. Aloe vera kan også bedre fordøyelsen.

  • Blåbær: Blåbær har blitt kåret til en av de fem sunneste matvarene du kan spise. Undersøkelser viser at antioksidantene som finnes i skallet på bærene kan bremse skadelig oksidering. Blåbær bidrar til å holde hjernen skarp, lindre muskelømhet og styrke alle cellene i kroppen. Det beste er å spise bære slik de er, for jo mer du varmer dem opp, desto færre antioksidanter vil de inneholde.

Hvorfor bør du spise supermat?

Supermat er en enkel måte å berike et moderne kosthold som stadig består av ferdigmat og halvfabrikata. Mange kan bli skremt av betegnelsen “supermat”, men det handler rett og slett om å spise smartere.

Inntak av frukt og grønt bør ligge i bunnen av ethvert kosthold, og forskning viser at plantebaserte kosthold er sykdomsforebyggende og generelt bedre for helsen. Jo lenger du spiser supermat, desto bedre effekt vil det ha på helsen din. Folk som innarbeider slik mat i kostholdet sitt opplever ofte bedre fordøyelse, mer energi, penere hud, bedre immunforsvar og større utholdenhet.

 

Hanaveien 4-6
4327 Sandnes