Hva gjør blåbær for magen?

Blåbær har blitt brukt i europeisk folkemedisin i tusen år. Det er tydelig at de allerede den gang var klar over de positive helseeffektene av det lille bæret. Den dag i dag brukes fortsatt blåbær for en bedre mage.

Blåbær, enten friske eller tørkede, har blitt brukt som folkemedisin ved urinveisproblemer og ved inflammasjoner i mage-tarmkanalen, diaré og hemoroider. Grunnet det høye innholdet av garvestoffer, har blåbær også blitt brukt til å lege betennelser i munnslimhinnen. Fortsatt brukes blåbær ved mageproblemer – både ved hard og løs mage.

Blåbær regulerer avføringen

Blåbær inneholder mye garvestoffer og pektin, og kan derfor brukes for å regulere avføringen. Selv om det kan virke merkelig at blåbær er både bra mot forstoppelse og mot løs mage, så er det faktisk slik.

Blåbær inneholder mye fiber og fruktsyrer som er gunstige ved tendens til forstoppelse. Et større inntak av friske bær vil hjelpe med en løsere avføring, og dermed sette tarmen i gang. Opplever du løs mage eller diaré, kan tørkede blåbær være et effektivt middel. Ved diaré tygger man simpelthen 15-20 tørkede bær, eller man inntar et avkok av bærene.

Blåbær er fulle av næringsstoffer

Til tross for at vi har en enorm ressurs i den norske skogen som er full av blåbær, importerer Norge store mengder blåbær hvert år. Bærene ser kanskje ikke så forskjellige ut, men faktisk inneholder skogsblåbærene 70 prosent mer antioksidanter enn de butikkjøpte amerikanske blåbærene. Derfor bør du plukke bærene selv, fremfor å kjøpe dem i butikken.

Vitaminene A, C og E er alle antioksidanter som finnes i bær. Selv om hver antioksidant har sin spesielle egenskap, vil de sammen forsterkes av hverandres effekt. Det er slik at fargesterke frukter, bær og grønnsaker oftest inneholder mye antioksidanter. Årsaken er det høye innholdet av flavonoider og karotenoider.

Bruk og oppbevaring av blåbær

Merk deg at om du ønsker å bruke blåbær for vitaminene og mineralenes skyld, så er det best å drikke blåbærsaft eller spise friske bær. Årsaken til dette er at enkelte næringsstoffer ødelegges ved varmebehandling – som for eksempel vitamin C.

Ønsker du å lagre bærene og samtidig bevare det høye innholdet av antioksidanter, bør bærene fryses ned raskt. Generelt er rask nedkjøling og jevn temperatur under lagringsperioden viktig, og bærene vil være omtrent like sunne når du tar dem ut av fryseboksen, som da du plukket dem.

 

Fant du ikke det du lurte på?

Vi er her for å hjelpe deg. Bruk vårt skjema for å sende oss en henvendelse.