Åtte ting du ikke visste om blåbær - og en du kanskje vet

Hvilke hemmeligheter skjuler de smakfulle, blå bærene?

Bjørn

1) Dyr og fugler elsker blåbær

Vår mest kjente blåbærspiser er utvilsomt bjørnen. Men bærene foretrekkes også av elg, rådyr, ulv, grevling, mår, hare, pinnsvin og fugler som rype, tiur, orre, trost og duer. Og om du fremdeles ikke vet hva reven sier, vet du i hvert fall hva den spiser – nemlig blåbær. Men de dyrene som spiser mest blåbær er faktisk mus!

2) To sagn om blåbær

Blåbær vokser fra skogen i lavlandet til over 1700 meter på fjellet. Og det er et gammelt sagn som forteller at blåbærene var en gave til barna som bodde der fra jomfru Maria. En dag møtte hun en fattig gjetergutt som ikke hadde spist på lenge og var svært sulten. Han spurte henne om hun kunne få det til å vokse noe spiselig på fjellet – akkurat slik det gjorde i dalene. Jomfru Maria hadde en krans i håret, og den strødde hun utover fjellene. Og siden da har blåbærene vokst der også.

I følge et annet sagn skal du heller ikke plukke blåbær på søndager, for da kan onde vetter gjøre de frykteligste knep på deg. Vi tror likevel du trygt kan plukke på hvilken ukedag du vil.

3) Flekkfjerning

Har du fått blåbærflekker på klærne eller hendene? Det er i så fall ikke noe problem: Har du fått blåbær på hendene finnes det mange kjerringråd, som eddik, surmelk og yoghurt. Det beste er likevel sitron. Når du gnir den mot huden kan du faktisk se fargen fra blåbærene trekke seg inn i sitronen. Har du fått flekker på klær eller sofaputen – strekk stoffet over en bøtte og hell over kokende vann. Hvis noe fremdeles sitter igjen kan du igjen bruke din venn sitronen, og gni litt på flekken før du avslutter med litt mer kokende vann.

4) Sunnhetsbombe

Nordiske blåbær var blant de første varene som ble solgt på svenske apoteker. Og de visste hva de gjorde, for ifølge Matvaretabellen inneholder blåbær mye som er godt for kroppen din: A-, B1-, B2-, B3-, B3-, C- og E-vitaminer, fiber, proteiner, folat, mineraler, omega-3, fruktsyrer, kalsium, jern, magnesium, sink og antocyaner, som er ekstra virkningsfulle antioksidanter.

5) Med loven i hånd

Er du usikker på om du kan plukke blåbær over alt når du er på tur, eller om noen “eier” dem? I Friluftslovens § 5 om Almenhetens høstingsrett står det: “Under ferdsel i utmark kan allmennheten høste ville nøtter som skal spises på stedet og plukke og ta med seg ville blomster, planter, bær og vill sopp, samt røtter av ville urter, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet.” Med andre ord: Plukk i vei!

6) Uten mat og drikke…

Blåbær er allsidig, smaker godt og er derfor populært å bruke i kaker, boller, cupcakes, muffins, scones, munker, is, paier, terter, müsli, frokostblandinger, smoothies, saft, supper, pureer, syltetøy, sauser, salater og på pannekaker, vafler, brødskiver og grøt – bare for å nevne noen. Men visste du at du også kan brygge øl og sette vin på blåbær?

7) Viltvoksende bær har mest antioksidanter

Ikke et vondt ord om blåbærene med hvitt kjøtt du finner i butikken. De er helt OK, og litt blåbær er bedre enn ingen. Men blåbærene med blått kjøtt du plukker selv er mye sunnere og inneholder blant annet flere antioksidanter – og dermed antocyaner. Og ikke minst er de gratis!

Du bør også sjekke opprinnelseslandet på blåbærsyltetøyet og fryste blåbær. Sjansen er stor for at de ikke er norske eller nordiske.

8) Derfor bruker ikke dyrene briller

Blåbær skal være bra for synet, og før og under andre verdenskrig spiste engelske flygere blåbær før de skulle på tokt om natten. Og kanskje det er noe i det, for når så du sist en bjørn, grevling eller tiur med briller?

9) Antocyaner fra blåbær er godt for kroppen

I fargestoffet på blåbærene, finner vi de ekstra virkningsfulle antioksidantene antocyaner.

Disse kan bidra til å lindre ømme og stive muskler og ledd, og i tillegg bedre blodsirkulasjonen og styrke blodårene. Det kan også styrke immunforsvaret, dempe forkjølelsessymptomer og virke lett blodtrykks- og kolesterolsenkende. Dessuten er antocyaner godt for synet.

Viltvoksende blåbær

Fra bær til kapsel

Av Turid Tjølsen,

I tusener av år har menneskene spist blåbær for å holde seg friske. Etter en omfattende årelang forskning ved Universitetet i Bergen, fremkom det at de fantastiske helsebringende virkestoffene i blåbær tilhører en familie innen planteverden som heter «antocyaner». I vår unike produksjonsprosess lages MEDOX® blåbærkapsler - en kapsel med hele 80 mg antocyaner.

Seks gode grunner til å ta MEDOX®

Av Turid Tjølsen,

Antioksidanter er viktige for en rekke funksjoner i kroppen og fungerer som en beskyttelse mot diverse helseplager. Her har du seks gode grunner til å ta MEDOX®.

Unikt kosttilskudd med unik forskning i ryggen

Av Hilde Lima Fjermestad,

At blåbær er sunt, har mange fått med seg. Faktisk er salget av blåbær blitt mer enn tredoblet på tre år, noe som plasserer nordmenn blant de som spiser mest blåbær i hele verden.

lukk_popup2
Cookies

MedPalett AS bruker cookies for at nettstedet skal fungere best mulig, for å analysere trafikken på vårt nettsted og for å tilpasse innhold og annonser. Vi samler inn informasjon om hvordan du bruker nettstedet og kan dele det med våre samarbeidspartnere for å vise relevante annonser når du besøker andre nettsteder. Du kan styre bruken av cookies i innstillingene i din webleser. Les mer om hvordan vi bruker cookies her. Ved å fortsette å bruke nettsiden samtykker du i bruken av cookies.