BLI SETT: Uten refleks eller sykkellys er du så godt som usynlig for bilister når du ferdes ute i mørket.

Bedre nattsyn – se og bli sett i mørket

Vi mennesker ser generelt dårlig i mørket, og det blir ikke bedre med alderen. Visste du for eksempel at en 50-åring trenger dobbelt så mye lys for å se like godt som en 20-åring?

Velkomsttilbud:

50% på 3 esker Medox!

Bestill nå

Se for deg at øynene våre fungerer som et avansert fotoapparat. Inne i øyet sitter en sensitiv film – netthinnen – hvor flere millioner fotoreseptorer sender synsinntrykk til hjernen. Men av en eller annen grunn fungerer ikke denne filmen like godt når mørket faller på. 

Hvordan påvirker blåbær blodkar og blodsirkulasjon?

– Det er fordi mørkesynet vårt baserer seg på en annen type fotoreseptorer, som vi for det første har mye færre av og som befinner seg i periferien av netthinnen, forteller optiker Thor Magne Seland (55), ved Seland Optikk i Sandnes. 

BLÅBÆR KAN BIDRA TIL NORMAL SYNSEVNE – PRØV MEDOX

Vær varsom i mørket

Befinner vi oss på mørke steder uten tilgang til kunstige lyskilder, vil synet vårt derfor bruke opptil 30 minutter på å tilpasse seg, forklarer optikeren.

– Og selv da vil vi ikke kunne se særlig detaljert. Ordtaket «i mørket blir alle katter grå» er veldig treffende, for i mørket ser vi nærmest gjennom et sort-hvitt filter, legger han til.

Kjører vi for eksempel på veier hvor vi treffer på møtende biler og gatelykter, blir overgangen til nattsyn langt fra optimal. 

– Vi bruker kun en brøkdel av tiden på å tilpasse oss lys, dermed nullstilles mørketilpasningen hver gang vi møter en ny lyskilde, sier Seland.

Lysbehovet øker når vi blir eldre

Fra rundt 40-årsalderen begynner virkningen av fotoreseptorene i øyet å avta. Det vil si at også nattsynet svekkes gradvis.

– En god tommelfingerregel er at en 50-åring vil trenge dobbelt så mye lys som en 20-åring for å kunne se like godt. Det vil si en 50 watts pære mot 20-åringens behov for en 25 watts pære, forteller Seland.

Blåbær kan ivareta normalt syn

Å skåne øynene for direkte sollys og UV-stråling er viktig for å bevare synet best mulig. Seland anbefaler derfor alle å bruke gode solbriller når vi er ute på dagtid. I tillegg er aktivitet og kosthold viktig, da cellene i øyet får næring og oksygen fra ørsmå blodårer. Disse årene er spesielt utsatt for åreforkalkning, altså fortetning, ettersom vi blir eldre. 

Forskning har imidlertid vist at antocyanrike bær, som viltvoksende blåbær, kan bidra til å ivareta blodårer og normal blodsirkulasjon. Derfor kan blåbær også bidra til å ivareta normal synsevne, forteller Seland.   

Visste du at mørke bær er godt for synet?

Selv benytter han seg av helseproduktet Medox, som er laget av viltvoksende blåbær og solbær, da han synes det kan være vanskelig å inkludere bær i kosten. 

Uten refleks er vi nærmest usynlige for bilførere

– Jeg begynte med Medox før jeg fylte 40, og en av grunnene til det var at jeg merket at nattsynet mitt hadde blitt dårligere. Jeg kunne ikke lenger gå til hytta i mørket uten hodelykt, og det synes jeg var litt slitsomt og upraktisk, forteller han. 

Optikeren er tilfreds med eget syn etter å ha tatt to Medox-kapsler daglig i over ti år. 

– Jeg er fornøyd med Medox, og jeg tenker ikke over mørkesynet som noe problem lenger. Kanskje er det basert på en forventning om at jeg ser bedre, men jeg kan i alle fall konstatere at det ikke har blitt noe verre, sier Seland.

– Bruk refleks!

Å ivareta synet bør være en prioritet, men vi har også et ansvar for å synliggjøre oss skikkelig når vi ferdes i mørket, påpeker optikeren.

– Mennesket er ikke laget for å fungere i mørket, og om du ferdes ute i mørket har jeg kun én ting å si – bruk refleks! 

– Hvis ikke er du usynlig for blant annet bilførere, som kun oppfatter omgivelsene rundt bilen som skygger. Bruk refleks – eller sykkellys om du har – det er ekstremt viktig, for vi mennesker er som sagt ikke laget for å se godt i mørket. Det er dagslys som er vår styrke, legger Seland til.

Thor Magne Seland

Thor Magne Seland har mastergrad i klinisk optometri og har drevet familiebedriften Seland Optikk i Sandnes i over 25 år.

GJØR SOM OPTIKER SELAND – BESTILL MEDOX HER!

Det er viktig med et variert og balansert kosthold i tillegg til en sunn livsstil.


*NB! Juridiske begrensninger i markedsføring av kosttilskudd pålegger oss å fjerne påstander om medisinske helseeffekter. Intervjuobjektets uttalelser kan derfor ha blitt noe omskrevet.

Les mer om:


Medox med blåbær og solbær, som inneholder antocyaner, har flere dokumenterte helseegenskaper:

Blåbær bidrar til:
  • Å beskytte cellene mot oksidativt stress
  • Øynenes normale funksjon og synsevne
  • Blodkarenes normale funksjon og normal blodsirkulasjon
  • Et balansert kolesterol
Solbær bidrar til:
  • Immunsystemets normale funksjon
  • Musklenes normale funksjon