Denne maten er bra for blodtrykket ditt

Én av tre mennesker har høyt blodtrykk. Dette er ikke noe du kjenner på kroppen uten videre, men det er mye du kan gjøre for å forebygge gjennom kosthold og livsstil. Her får du tipsene.

Velkomsttilbud:

50% på 3 esker Medox! 

Bestill nå

Blodtrykket er rett og slett trykket i pulsårene i kroppen din, som frakter blodet fra hjertet og videre ut i kroppen din. Høyt blodtrykk kan by på helseutfordringer. 

Ifølge Folkehelseinstituttet øker blodtrykket med alderen i de aller fleste samfunn, og kvinners blodtrykk øker mer enn menns. Derfor vil det være lurt å ta grep for å forebygge dette. Det er mye du kan gjøre selv, som for eksempel å: 

 • holde deg aktiv, 
 • unngå stress, 
 • moderere alkoholinntaket, 
 • gå ned i vekt dersom du er overvektig, 
 • og slutte å røyke dersom du gjør dette.

Kostholdet er også svært viktig. Det er slik du sikrer at kroppen får i seg de byggesteinene som den trenger, samtidig som du kan begrense inntaket av matvarer som ikke er gunstige for blodtrykket ditt. 

1. Vær obs på mettet fett

Matvarer med høyt fettinnhold bidrar med mye energi, flere viktige flerumettede fettsyrer og fettløselige vitaminer. Fett spiller mange funksjoner i kroppen og inngår i alle membraner og cellestrukturer.

Vær bare obs på hva slags type fett du spiser. Ifølge Helsedirektoratet finnes det god  dokumentasjon for at det å bytte ut mettet fett med flerumettede fettsyrer kan redusere risikoen for helseproblemer. 

2. Spar på saltet

Et lavt forbruk av salt kan bidra til å senke blodtrykket. World Health Organization anbefaler voksne mennesker et saltinntak på under 5 gram per dag (én teskje tilsvarer cirka 7 gram salt). En gjennomsnittlig nordmann får i seg rundt 10 gram om dagen.  

Sjekk saltinnholdet i matvarene du kjøper i butikken, og unngå å tilsette salt i maten du lager selv. Mye kan gjøres bare ved å øke bevisstheten rundt eget saltinntak. 

3. Velg grove kornprodukter

Hver dag bør du spise grove kornprodukter som tilsammen utgjør 70 - 90 gram fullkorn. Dette kan du finne i brød eller knekkebrød laget på hundre prosent grovt mel, i fullkornspasta eller brun ris. 

Vær oppmerksom på at hvitt hvetemel inneholder mindre av det som er bra for kroppen din enn det fullkornsprodukter gjør, som fiber, mineraler og antioksidanter. Derfor bør du velge grove kornprodukter til hverdags. 

4. Spis mer fisk og magert kjøtt

Det anbefales å spise rundt 300 - 450 gram ren fisk i løpet av en uke. Dette betyr fisk til middag minst en til to ganger i uken, i tillegg til fisk som pålegg. Varier gjerne mellom ulike varianter av ren fisk, fiskekaker, skalldyr og lignende, men minst 200 gram av fisken du spiser bør være fet fisk som laks, ørret, makrell og sild. 

Du bør også begrense mengden kjøtt du spiser. Anbefalt mengde er maksimalt 500 gram per uke. Dette gjelder altså kjøtt fra svin, storfe og sau, og bearbeidede kjøttprodukter som kjøttdeig og pølser. 

5. Ha et høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker

Flere studier viser at et høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker bidrar til å redusere blodtrykket. Det anbefales å spise fem porsjoner per dag, der hver porsjon er på minst 100 gram. Halvparten av dette bør være grønnsaker, og variasjon er viktig. Bytter du på med ulike frukter, bær og grønnsaker, får du et mer variert inntak av vitaminer og mineraler.

Visste du at blåbær og solbær bidrar til en rekke positive helseeffekter? Det er på grunn av ekstra virkningsfulle antioksidanter i fargestoffet i skallet på bærene, kalt antocyaner

Blåbær beskytter cellene i kroppen mot oksidativt stress. I tillegg bidrar blåbær til øynenes normale funksjon og synsevne. Blåbærene bidrar også til å opprettholde blodkarenes normale funksjon og normal blodsirkulasjon.

Solbær bidrar til musklenes- og immunsystemets normale funksjon.

Prøv Medox som inneholder antocyanrike blåbær og solbær som har flere dokumenterte helseegenskaper. 

Husk at det også er viktig med et balansert og variert kosthold, og en sunn livsstil.

JA TAKK, JEG VIL GJERNE BENYTTE MEG AV VELKOMSTTILBUDET! 


Medox med blåbær og solbær, som inneholder antocyaner, har flere dokumenterte helseegenskaper:

Blåbær bidrar til:
 • Å beskytte cellene mot oksidativt stress
 • Øynenes normale funksjon og synsevne
 • Blodkarenes normale funksjon og normal blodsirkulasjon
 • Et balansert kolesterol
Solbær bidrar til:
 • Immunsystemets normale funksjon
 • Musklenes normale funksjon