Dette bør du vite om vannløselige og fettløselige stoffer

De fleste har hørt at antioksidanter og vitaminer er bra for kroppen vår, men kan vi få for mye av dem og hva slags konsekvens har det?

Velkomsttilbud:

50% på 3 esker Medox!

Bestill nå

Næringsstoffer kan være et komplisert tema å sette seg inn i.  Her er det en god del myter ute og går, kanskje særlig knyttet til det som kalles vannløselige og fettløselige stoffer. Disse stoffene kan ha lignende oppgaver i kroppen, men oppfører seg litt forskjellig da de er bygget opp på ulike måter. 

Fettløselige stoffer er ikke skadelige, med mindre inntaket er ekstremt.

Hva er antioksidantenes oppgave?

Når vi diskuterer vannløselige og fettløselige stoffer, er det naturlig å begynne med samlebegrepet antioksidanter. Både vitaminer og kjemiske stoffer i kroppen, som proteiner og enzymer, kan nemlig tilhøre denne kategorien.

Antioksidantenes hovedoppgave er å beskytte cellene våre mot oksidativt stress når de bryter ned oksygen og næring. Antioksidantene nøytraliserer de skadelige stoffene direkte eller lager molekyler som på ulike måter bidrar til å styrke cellenes eget forsvarsverk gjennom cellemembranen. 

OPPTATT AV HVERDAGSHELSEN? PRØV MEDOX!

Ikke alle antioksidanter er fettløselige

En velkjent myte er at for store doser av antioksidanter kan gi motsatt effekt og være skadelige for kroppen. Dette er i beste fall sant med noen modifikasjoner. Her må vi for det første skille mellom fettløselige og vannløselige stoffer. Vitamin A og E er eksempler på førstnevnte, mens vitamin C og en type antioksidanter kalt antocyaner er eksempler på vannløselige stoffer. 

Vannløselige stoffer har i utgangspunktet ingen maksgrense, da overskuddet skilles ut med urinen.

Forskjellen på de to typene er at fettløselige stoffer akkumuleres, altså lagres, i kroppen dersom du får i deg mer enn cellene trenger. Derfor har fettløselige stoffer en definert maksgrense i motsetning til vannløselige stoffer, som skilles ut daglig via nyrene og urinen. Det betyr at du i utgangspunktet aldri kan få i deg for mye av vannløselige stoffer.

Det er viktig å merke seg at det er svært liten sannsynlighet for å få i seg for mye av de fettløselige stoffene. For at inntaket skal være skadelig, må du få i deg ekstreme mengder. Har du et helt normalt kosthold, er det med andre ord ingenting å være redd for. 

NYSGJERRIG PÅ MEDOX? Benytt deg av velkomsttilbudet vårt her! 

Medox består kun av antocyaner

Er du skeptisk til bruk av helseprodukter i frykt for å få i deg for usunne mengder fettløselige vitaminer og antioksidanter, er en god huskeregel at du alltid holder deg innenfor anbefalt daglig dosering. Slike doseringer settes med god margin, men det er selvfølgelig lurt å ha en oversikt over hva du får i deg og hvilken nytte det kan gjøre for kroppen.

Antocyaner er en vannløselig antioksidant, som blant annet finnes i blåbær og solbær.

Det naturlige og veganske helseproduktet Medox består kun av vannløselige antocyaner fra høykonsentrerte solbær og viltvoksende skogsblåbær. Du vil med andre ord aldri kunne få i deg for mye av det beste fra disse bærene, og med våre bærkapsler er det enkelt å sikre seg et jevnlig inntak som ikke er like enkelt å få til med kosthold alene. Å ta anbefalt daglig dose av Medox tilsvarer faktisk det samme som å spise en god neve blåbær og en god neve solbær eller hele 60 røde epler!

2 AV 3 KUNDER MERKER FORSKJELL – BESTILL MEDOX I DAG, DU OGSÅ!

Medox er norskprodusert, og omfattende forskning og uavhengige studier viser at produktet har flere helsefremmende egenskaper, i tillegg til å være uten bivirkninger.

Det er viktig med et variert og balansert kosthold i tillegg til en sunn livsstil.


Medox med blåbær og solbær, som inneholder antocyaner, har flere dokumenterte helseegenskaper:

Blåbær bidrar til:
  • Å beskytte cellene mot oksidativt stress
  • Øynenes normale funksjon og synsevne
  • Blodkarenes normale funksjon og normal blodsirkulasjon
  • Et balansert kolesterol
Solbær bidrar til:
  • Immunsystemets normale funksjon
  • Musklenes normale funksjon