Fem ting du kanskje ikke visste om synet

Fleip eller fakta – hvilke påstander om syn og øyehelse er sanne? Finn svaret her.

Velkomsttilbud:

30 dagers gratis forbruk*

Bestill nå

*Du betaler kun kr 79 i porto og administrasjon

Synet er et avansert verktøy som påvirker andre sanser og måten vi lever livene våre på. Da er det kanskje ikke så rart at det dannes noen myter rundt hva som er bra for øynene og ikke. Men hvilke påstander stemmer?

Thor Magne Seland er optiker med over 25 års erfaring og svarer oss på følgende: 

Blir synet ødelagt når vi ser for mye på TV eller leser i dårlig lys?

– Nei, og jeg pleier å si at det er umulig å slite ut eller bruke opp øynene. Dette gjelder også ved langvarig bruk av PC- eller mobilskjerm. Det som kan skje er at du blir sliten – akkurat som du blir trøtt i beina når du går en lang tur, sier Seland.

Visste du at mørke bær er godt for synet?

Øyet består nemlig av muskler som trenger pause innimellom. Det gjelder blant annet muskelen som gjør det mulig for oss å fokusere på liten tekst eller objekter som er 35 centimeter unna eller nærmere. Etter åtte timer foran en skjerm vil denne muskelen naturlig nok bli sliten, men det er ikke farlig, påpeker optikeren.  

– Du må bare huske på å ta hensyn til det. Jevnlige pauser hvor blikket får fokusere på objekter på lang avstand vil få musklene til å slappe av igjen. Har du imidlertid synsfeil fra før, vil slike belastninger merkes i større grad. Da blir det litt som om du bærer 30 kilo i tursekken, mens andre med normalsyn bare bærer 5 kilo. Da kan det være lurt å ha en arbeidsbrille, lesebrille eller PC-brille som avlaster øyet, legger han til.

MEDOX – ET 100 PROSENT NATURLIG HELSEPRODUKT

Er direkte sollys skadelig for øynene? 

– Ja. Det verste du kan gjøre er å se direkte på solen, og det gjelder også ved en solformørkelse. UV-stråling og grå stær henger tett sammen, og UV-stråling som når helt inn til netthinnen kan være veldig skadelig for øyet og fotoreseptorene der. Det blir som å ødelegge filmen i et fotokamera, bare at denne filmen får du ikke byttet. Derfor anbefaler jeg veldig sterkt å bruke solbriller med god UV-beskyttelse – det er en av de beste forsikringene du kan gi synet ditt! påpeker Seland.

Trenger voksne mer lys for å se godt? 

– Ja, og det er fordi mørkesynet vårt baserer seg på en annen type fotoreseptorer i øyet, som vi for det første har mye færre av og som befinner seg i periferien av netthinnen. Virkningen av disse reseptorene avtar allerede fra 40-årsalderen, og en god tommelfingerregel er at en 50-åring vil trenge dobbelt så mye lys som en 20-åring for å kunne se like godt. Det vil si en 50 watts pære mot 20-åringens behov for en 25 watts pære, forklarer optikeren.

Kan blåbær bidra til å ivareta normal synsevne?

– Forskning har vist antocyanrike blåbær kan bedre blodsirkulasjonen, og gode blodårer og sirkulasjon er et viktig stikkord her. Årene i netthinnen er for eksempel ørsmå og tynne, og det er disse som bringer næring og oksygen til reseptorene i øyet. At disse holdes friske er essensielt for god øyehelse.

Hvordan påvirker blåbær blodkar og blodsirkulasjon?

Thor Magne Seland

Thor Magne Seland har mastergrad i klinisk optometri og har drevet familiebedriften Seland Optikk i Sandnes i over 25 år.

Gjør som optiker Seland – bestill Medox her

– Selv klarer jeg ikke spise tilstrekkelig med bær til vanlig, så jeg bruker Medox. Jeg har også fått inn påfallende mange kunder i stolen som hadde bedre øyehelse enn hva jeg forventer, og flesteparten av disse fortalte at de brukte Medox fast, sier Seland.

Bør voksne uten synsfeil dra til optiker? 

– Øyehelsen bør følges opp jevnlig i likhet med den generelle helsen, selv om du har et såkalt normalsyn. Konsekvensen av å ikke komme på kontroll hos optiker er at synslidelser som grønn stær får utvikle seg, og det er unødvendig når det i dag finnes gode behandlinger mot både grønn og grå stær om det oppdages tidlig nok.

– For voksne med normalsyn vil jeg anbefale en sjekk før man fyller 40 år. Da får man et godt bilde av hva som er opprinnelig utgangspunkt og det vil være enkelt å oppdage endringer ved senere kontroller. Da blir man også enig med optiker om hvor ofte det er nødvendig å følge opp, men på generelt grunnlag vil nok en kontroll hvert tredje år være tilstrekkelig, opplyser Seland.

Det er viktig med et variert og balansert kosthold i tillegg til en sunn livsstil.


*NB! Juridiske begrensninger i markedsføring av kosttilskudd pålegger oss å fjerne påstander om medisinske helseeffekter. Intervjuobjektets uttalelser kan derfor ha blitt noe omskrevet.


Medox med blåbær og solbær, som inneholder antocyaner, har flere dokumenterte helseegenskaper:

Blåbær bidrar til:
  • Å beskytte cellene mot oksidativt stress
  • Øynenes normale funksjon og synsevne
  • Blodkarenes normale funksjon og normal blodsirkulasjon
  • Et balansert kolesterol
Solbær bidrar til:
  • Immunsystemets normale funksjon
  • Musklenes normale funksjon