Fråts i fargeglade bær!

Bærsesongen pågår for fullt - og akkurat nå er tiden inne for å fråtse i naturens delikatesser. Fordi det er godt selvfølgelig. Men også for å få i seg bærenes godstoffer. Har du noen gang lurt på hvor bær som solbær, blåbær og bringebær får sine vakre farger fra? Svaret er antocyaner.

Velkomsttilbud:

3 esker for prisen av 2!

Bestill nå

Hva er antocyaner?

Blå er ikke bare en vakker farge, den spiller også en helt unik rolle i naturen.  Den blålilla fargen vi finner i viltvoksende skogsblåbær er spesielle antioksidanter, antocyaner, som fascinerer forskere og som kan bidra til at du beskytter cellene dine mot oksidativt stress.

Ordet antocyan kommer opprinnelig fra gresk der anthos betyr plante, og kyanos eller cyan betyr blå. Antocyaner er naturlige antioksidanter som tilhører flavonoid-familien og de har antoiksidative effekter som vil si at de kan motarbeide skader fra frie radikaler.

Antocyaner er de fargepigmentene som gir rød, lilla og blå farge til ulike planter og vekster, som blomster, men også grønnsaker, rotfrukter, frukt og bær. En god tommelfingerregel er - jo mer farge, jo mer antioksidanter! 

Hvor finner man antocyaner?

Antocyaner får man i seg naturlig gjennom et variert og fargerikt kosthold der grønnsaker, frukt og bær er med. Vanlige kilder til antocyaner i kosten er ulike sterkt fargede bær, rød løk, rødkål, blå søtpotet, rød ris, vindruer og rødvin. 

Antocyaner i maten vi spiser tas opp av kroppen og viltvoksende blåbær for eksempel bidrar blant annet til blodkarenes normale funksjon, normal blodsirkulasjon og normal øyehelse. 

De vanligste antocyanene

Navnene på de vanligste antocyanene er Cyanidin, Delphinidin, Pelargonidin, Peonidin, Petunidin og Malvidin. Basert på disse kjenner du kanskje igjen navn på blomster som Pelargon og Petunia. Malvidin finnes i Malva og gir farger til blomster i Primula-slekten, samt til vindruer som f.eks. Cabernet Sauvignon.

Blåbær og solbær

 • Blåbær er med sin intense blålilla farge en utmerket kilde til antocyaner og inneholder hele 15 ulike antocyaner, nemlig 3 varianter av hver av Delphinidin, Cyanidin, Petunidin, Peonidin og Malvidin. De ulike variantene skiller seg fra hverandre ut i fra hvilken type sukkergruppe som er bundet til molekylet.
 • Solbær er med sin intense blåsvarte farge også en utmerket kilde til antocyaner og inneholder 4 ulike antocyaner, nemlig 2 varianter hver av Deliphinidin og Cyanidin. Som med blåbær skiller de ulike variantene seg fra hverandre ut i fra hvilken type sukkergruppe som er bundet til molekylet.

Medox med blåbær- og solbærekstrakt inneholder hele 80 mg intakte antocyaner per kapsel. Bærene har flere dokumenterte helseeffekter, som bidrar til kroppens normale funksjoner. Så nyt bærene i mengder i sommer - og husk at det er viktig med et balansert og variert kosthold, og en sunn livsstil.

Utvalgte kilder:

 • Egne forskningsdata hos MedPalett AS
 • Studies in Natural Products Chemistry, Athanasios Valavanidis, Thomais Vlachogianni, 2013
 • Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits. Hock Eng Khoo, Azrina Azlan, Sou Teng Tang, and See Meng Lim. Food Nutr Res. 2017; 61(1): 1361779.

Det er viktig med et variert og balansert kosthold, i tillegg til en sunn livsstil. 


Medox med blåbær og solbær, som inneholder antocyaner, har flere dokumenterte helseegenskaper:

Blåbær bidrar til:
 • Å beskytte cellene mot oksidativt stress
 • Øynenes normale funksjon og synsevne
 • Blodkarenes normale funksjon og normal blodsirkulasjon
 • Et balansert kolesterol
Solbær bidrar til:
 • Immunsystemets normale funksjon
 • Musklenes normale funksjon