DE FØRSTE KAPSLENE: Representanter fra MedPalett var først i Danmark for å lage et antocyanpulver fra ekstrakt av pressede bær, deretter gikk turen til Belgia hvor de første Medox-kapslene ble produsert 24. mai i år 2000.

Gratulerer med dagen, Medox!

24. mai 2020 var det nøyaktig 20 år siden de aller første Medox-kapslene ble laget. – Det har vært en unik og spennende reise, sier produksjonssjef Eirik Carlsen.

Carlsen har et tettere forhold til Medox enn de fleste. For 20 år siden, etter endt kandidatoppgave hos datterselskapet Polyphenols AS (se faktaboks), fikk den da nyutdannede ingeniøren i oppgave å bygge opp en fabrikk som kunne isolere og foredle sensitive antocyan-molekyler fra solbær og viltvoksende blåbær.

Om Medox

– Snakker om ubetinget tillit! Da var det bare å brette opp ermene og legge rammene for et skikkelig nybrottsarbeid, minnes Eirik. 

MED DET BESTE FRA SOLBÆR OG NORDISKE BLÅBÆR – BESTILL 3 ESKER MEDOX FOR PRISEN AV 2 HER!

Tennishall ble fabrikk

Først hadde representanter fra Medpalett (se faktaboks) vært i både Danmark og Belgia for å se på hvilke teknologier som fantes for å ivareta antocyan-molekylene på best mulig måte. Deretter fikk Eirik tildelt en tidligere idrettshall ved Hanabryggene Teknologisenter i Sandnes for å bygge en egen Medox-fabrikk.

– Og her, på kun 500 kvadratmeter, har vi altså klart å samle teknologi som gir oss muligheter til å prosessere råstoffet av pressede bær, lage et så rent ekstrakt av antocyaner som mulig og deretter omgjøre dette til pulverform uten at molekylene ødelegges, forteller Eirik entusiastisk.

– En komplett linje fra råstoff inn til ferdig produkt direkte ut til kundene, legger han til.

Når pulveret overføres til de vegetabilske kapslene utføres det en analyse for å sikre at antocyaninnholdet ligger på 80 milligram per kapsel.

Syv gode grunner for å ta Medox

– Fordi antocyaninnholdet i bærene varierer naturlig med vekstforholdene, kan det hende at vi må ha mer pulver i noen kapsler og mindre i andre. Kunden skal uansett være sikret 80 milligram antocyaner, fastslår produksjonssjefen.

En prosess fra A til Å

Eirik utdyper også årsaken til at Medox lages i kapsler og ikke tabletter, noe flere kunder lurer på.

Eirik Carlsen

Eirik Carlsen er produksjonssjef i Medox. Han har vært tett på produktet de siste 20 årene og ser frem til fortsettelsen.

– Alt i Medox, fra selve kapselen til innholdet og hjelpestoffet maltodextrin, er 100 prosent naturlig og vegetabilsk. En tablett må til sammenligning inneholde mange tilsetningsstoffer for å binde innholdet sammen, og flere av disse ville være kunstig fremstilt, forteller han.

– Vi tok tidlig i bruk slagordet «PURE NATURE», som henviste til at Medox er helt fri for kunstige tilsetningsstoffer. Med tabletter hadde vi altså  beveget oss bort fra filosofien om et 100 prosent naturlig produkt, legger han til.  

Hold på de gode vanene hele året

Det er dessuten valgt en transparent kapsel for å vise den flotte og kraftige fargen Medox har - en farge som også gjengir hvilken kvalitet og konsentrasjon det er i produktet, forteller Eirik.

– I tillegg er alle vitenskapelige studier gjennom 20 år blitt gjort med Medox i kapselform. En eventuell overgang til en tablett ville forskningsmessig være som å starte på nytt, opplyser han.

Opptatt av hverdagshelse? Dette er gaven alle har bruk for

At produktet deretter pakkes i blister, altså gjennomsiktige plastbrett med små lommer som forsegles med aluminium, beror på at antocyaner er sensitive molekyler som kan bli degradert i åpen atmosfære over tid. Blisterne sikrer dermed at molekylene forblir intakte fra produsent og frem til konsument, og gir en holdbarhet på minst tre år.

– Med blisterne er det også enkelt for maskineriet vårt å oppdage eventuelle avvik og defekte kapsler. Hver eneste blister foto-overvåkes, før de pakkes i esker og sendes direkte til kunde, legger Eirik til.

Utbredt forskning motiverer

Produksjonssjefen er stolt av å vært med på å utvikle det han kaller et høykvalitets helseprodukt. At han har blitt værende i stillingen i alle disse årene er heller ikke tilfeldig.

– Som for flere av de som var med i fra starten, føler jeg på mange måter at Medox også er min lille baby. Motivasjonen har alltid vært på topp, fordi vi hele tiden har måtte tilpasse og finne ny teknologi til det beste for produktet. Det gjør arbeidsdagene mine veldig spennende og varierte – og så kommer den vitenskapelige forskningen som en bonus på toppen.

I årenes løp er det nemlig publisert over 28 kliniske og uavhengige studier som dokumenterer helseeffektene av Medox, og flere er underveis. Bare i 2020 er det publisert fem studier som blant annet tar for seg Medox’ effekt på kolesterol og blodkarenes normale funksjon.

– Helsefokuset, og bekreftelsen på at man jobber med et så godt produkt, gir en følelse av at vi driver med noe som er større og viktigere enn veldig mye annet, understreker Eirik.

 

Forberedt på videre ekspansjon

For noen år siden ble Medox kjøpt av det tyske selskapet Evonik. Det ligger i kortene at selskapet etter hvert vil introdusere Medox på verdensmarkedet for alvor, noe Eirik er svært positiv til.

  – Jeg lever og ånder for dette produktet og er veldig glad for å se at stadig flere oppdager Medox, ikke bare på norgesbasis, men også flere andre steder i verden, sier han.

Økt pågang vil heller ikke være noe problem til tross for en fabrikk på beskjedne 500 kvadratmeter, mener produksjonssjefen.

– Vi har en liten fabrikk, men vi har kapasitet å gå på. I tillegg kan vi gjøre grep for å øke kapasiteten her på Hanabryggene ytterligere dersom det blir nødvendig. Vi er godt forberedt, forsikrer han. 

TITUSENER AV NORDMENN BRUKER MEDOX – BESTILL 3 ESKER FOR PRISEN AV 2 HER! 

Bidragsyterne bak Medox

  • Polyphenols AS så dagens lys i 1998 og var det første selskapet som ble opprettet av Biolink Gruppen på bakgrunn av mangeårig antocyan-forskning ved Universitetet i Bergen. 
  • Polyohenols produserer og leverer fortsatt enkeltmolekyler, som antocyaner og andre polyfenoler, til kunder over hele verden og utfører analysen av hvert Medox-parti før pulveret legges i kapsler. 
  • MedPalett er selskapet som i dag produserer og selger Medox. 
  • MedPalett ble kjøpt opp av det tyske selskapet Evonik i 2016, men driftes fremdeles delvis av Biolink Gruppen, som også eier Polyphenols og andre datterselskaper

Det er viktig med et variert og balansert kosthold i tillegg til en sunn livsstil.


*NB! Juridiske begrensninger i markedsføring av kosttilskudd pålegger oss å fjerne påstander om medisinske helseeffekter. Intervjuobjektets uttalelser kan derfor ha blitt noe omskrevet.


Medox med blåbær og solbær, som inneholder antocyaner, har flere dokumenterte helseegenskaper:

Blåbær bidrar til:
  • Å beskytte cellene mot oksidativt stress
  • Øynenes normale funksjon og synsevne
  • Blodkarenes normale funksjon og normal blodsirkulasjon
  • Et balansert kolesterol
Solbær bidrar til:
  • Immunsystemets normale funksjon
  • Musklenes normale funksjon