ULIKE EGENSKAPER: Viltvoksende skogsblåbær (t.v) og amerikanske hageblåbær (t.h) er lettere å skille når man har bærene samlet.

Hvilke blåbær er sunnest?

Publisert:

Blåbær er ikke «bare blåbær» til tross for det kjente ordtaket. Er du usikker på hvilken type blåbær du har foran deg, så skal vi vise deg en enkel test som kan avsløre om du har den sunneste varianten eller ei.

Den fysiske forskjellen på viltvoksende skogsblåbær og hageblåbær - også kalt amerikanske blåbær - er relativt tydelig dersom du har de to variantene foran deg. Da framstår hageblåbærene som større og noe lysere i blåfargen.

Møter du på bærene hver for seg kan det imidlertid være vanskeligere å skille dem fra hverandre.

Basert på det beste fra nordiske blåbær – prøv Medox i dag

Fargetesten - del blåbæret i to 

Den enkleste måten å finne ut hva slags blåbær du har å gjøre med, er å ta ett bær og dele det i to. Er innmaten hvit er det et hageblåbær. Er innmaten blå er det et skogsblåbær. 

Skogsblåbærene er mørkere på farge fordi de inneholder større mengder av en spesiell type antioksidanter kalt antocyaner. Mens hageblåbær kun har antocyaner i skallet, inneholder viltvoksende skogsblåbær opptil 70 prosent mer av dette helsefremmende fargestoffet.

Hvorfor er blåbær så sunt for kroppen?

Det er allmenn kjent at blåbær er noe av det sunneste naturen har å by på. Mye av dette gode ryktet skyldes nettopp antocyanene, som er en kraftfull type antioksidant. Forskning viser nemlig at antocyanrike skogsblåbær kan være godt for flere av kroppens viktige funksjoner.

Det er blant annet vitenskapelig bevist at denne typen blåbær kan bidra til å styrke blodkarene og blodsirkulasjonen, samt musklene og synsevnen vår. Bærene kan i tillegg bidra til å balansere kolesterolet vårt og motvirke oksidativt stress.

Sammenlignet med annen frukt og bær, har skogsblåbær og solbær det høyeste innholdet av antioksidanter, kun slått av krekling og nype.

Når er de «riktige» blåbærene i sesong?

I løpet av de siste årene har friske blåbær blitt et selvfølgelig innslag i frukt- og grøntdisken i de fleste butikker. Dessverre er det som regel hageblåbær vi finner her, særlig utenom bærsesongen.

I Norge starter sesongen for viltvoksende skogsblåbær i midten av juli og varer til månedsskiftet august/september. Dette er et relativt kort vindu, som også påvirkes av temperatur og nedbørsmengde - en kald sommer eller mye tørke vil forsinke modningen, og en varm sommer med passelig nedbør vil fremskynde den.

Om du befinner deg i lav- eller høylandet har også mye å si. De viltvoksende skogsblåbærene modner faktisk tre uker tidligere i lavlandet enn i høylandet. Det betyr at du i teorien kan kjøre innover i landet og forlenge sesongen - eller ta den igjen om du var litt sent ute.

Hvor finnes skogsblåbærene?

Viltvoksende blåbær er som regel ikke vanskelige å finne da de vokser nesten overalt hvor det finnes skog. Bærene modnes på små dvergbusker som ofte vokser side om side med annen lyng og mindre skogplanter.

Dette til forskjell fra hageblåbær som vokser på løvfellende busker i normal midjehøyde, hvorav enkelte varianter kan bli opptil fire meter høye. Du møter med andre ord ikke på disse ute i den norske naturen.

Slik får du i deg det beste fra bærene hele året

Kunne du tenke deg å spise mer blåbær, men får ikke tak i den riktige typen? Da kan du supplere et variert kosthold med kosttilskuddet Medox. Hver kapsel inneholder hele 80 milligram høykonsentrerte antocyaner fra viltvoksende blåbær og solbær - noe som tilsvarer to fulle never med friske bær.

Medox er utviklet i Norge og har årevis med forskning i ryggen. 3 av 4 opplever en bedre hverdagshelse med vårt antocyantilskudd, ifølge en spørreundersøkelse utført i 2020 - og et normalisert immunsystem er gjerne den første effekten kundene våre legger merke til. Prøv i dag, du også!

Vil du prøve Medox gratis? Bestill din første pakke her!

Det er viktig med et variert og balansert kosthold i tillegg til en sunn livsstil.