SPIS MER BÆR: Antioksidanter gjør en viktig jobb med å beskytte kroppens celler. Mørke bær som solbær inneholder større menger antioksidanter enn de fleste frukter og grønnsaker.

Hvordan virker antioksidanter?

Hva er egentlig antioksidanter, og hvordan påvirker de kroppen vår? Her har vi samlet det du trenger å vite om disse nyttige virkestoffene.

Ordet “antioksidant” er kjent for de fleste av oss, selv om mange i den generelle befolkningen ikke nødvendigvis vet hva en antioksidant gjør, eller hvorfor kroppen vår er avhengig av denne typen virkestoff.

PRØV MEDOX – 3 ESKER MED 50% AVSLAG!

En viktig ledetråd ligger faktisk i selve navnet, som betyr “mot oksidasjon”.  Antioksidantenes viktigste oppgave er nemlig å beskytte cellene våre mot skader fra frie oksygenradikaler. Frie radikaler er et avfallsstoff kroppen drar nytte av opptil et visst nivå, men blir de for mange kan de forårsake det vi kaller oksidativt stress, som du kan lese mer om her.

Kort fortalt vil et stort antall celler som bukker under for oksidativt stress svekke både immunsystemet vårt og i ytterste konsekvens skade arvestoffet vårt (DNA). Dette kan igjen føre til cellemutasjoner som kan gi alvorlige helseplager.

Hvilke typer antioksidanter har vi? 

Det er med andre ord viktig at kroppen har tilgang på tilstrekkelig mengde antioksidanter. Noen lager vi selv - for eksempel urinsyre og katalase - og leveren er hovedsentral for kroppens produksjon av antioksidanter. Dette er imidlertid ikke nok til å dekke kroppens fulle behov, derfor må vi få i oss andre typer antioksidanter via kjemiske stoffer i maten vi spiser. Dette kan for eksempel være vitaminer, peptider, plantefenoler, proteiner og enzymer.

Kan antioksidanter være farlige? 

Det finnes i det store og hele tusenvis av ulike antioksidanter med varierende virkningsgrader. Du har kanskje plukket opp at enkelte medier til og med har gått ut og karakterisert antioksidanter som farlige? Denne påstanden er langt på vei en myte, og for å se nærmere på dette må vi dele inn antioksidantene i vannløselige og fettløselige stoffer.

Om en antioksidant er vannløselig eller fettløselig avhenger av virkningsstoffets oppbygging. 

Vitamin A og E er eksempler på fettløselige antioksidanter, som lagres i kroppen dersom du får i deg mer enn cellene trenger. Vannløselige antioksidanter, som vitamin C og antocyaner fra mørke bær og frukter, skilles derimot ut daglig via nyrene og urinen. Derfor kan du i utgangspunktet aldri få i deg for mye av vannløselige antioksidanter.

Når det gjelder de fettløselige stoffene, er de som regel ikke noe å uroe seg for. Skal inntaket være skadelig, må du få i deg ekstreme mengder. Med et normalt og variert kosthold er det altså ingenting å være redd for. Tar du flere typer kosttilskudd som inneholder for eksempel vitamin A, kan det imidlertid være lurt å se nærmere på det totale inntaket, for å være på den sikre siden.

Slik får du i deg nok antioksidanter

For å få i oss anbefalt mengde antioksidanter, er det smart å følge helsemyndighetenes råd om å spise 5 om dagen - altså 500 gram frukt, grønnsaker og bær daglig. Fargevariasjonen bør være størst mulig og spesielt mørke bær, som solbær og viltvoksende blåbær, er svært rike på en kraftfull antioksidant kalt antocyaner. 

Forskning viser at antocyanrike bær har mange helsefremmende egenskaper. Blåbær kan blant annet bidra til å beskytte cellene mot oksidativt stress, bidra til normal blodsirkulasjon og kolesterolbalanse og ivareta normal synsevne. Solbær kan bidra til immunsystemets og musklenes normale funksjon.

Dessverre er sesongen for solbær og de sunneste blåbærene kort, og grønnsaker er ikke på langt nær så rike på antocyaner som bær.

Det norske kosttilskuddet Medox kan derfor være et godt supplement til et variert kosthold. Hver kapsel består av 210 milligram høykonsentrerte solbær og viltvoksende, nordiske blåbær - dette tilsvarer faktisk to store never med friske bær! Et enkelt grep, som gir kroppen jevnlig tilførsel av viktige antioksidanter, og en god investering i egen helse. 

TITUSENVIS AV NORDMENN BRUKER MEDOX – BESTILL DIN FØRSTE PAKKE HER!    

Det er viktig med et variert og balansert kosthold i tillegg til en sunn livsstil.


Medox med blåbær og solbær, som inneholder antocyaner, har flere dokumenterte helseegenskaper:

Blåbær bidrar til:
  • Å beskytte cellene mot oksidativt stress
  • Øynenes normale funksjon og synsevne
  • Blodkarenes normale funksjon og normal blodsirkulasjon
  • Et balansert kolesterol
Solbær bidrar til:
  • Immunsystemets normale funksjon
  • Musklenes normale funksjon