Å kunne utføre korrekt hjerte- og lungeredning kan redde liv. Er du forberedt om en ulykke skulle inntreffe?

Slik utfører du hjerte- og lungeredning

Rask og riktig førstehjelp kan være forskjellen på liv og død dersom noen rundt deg slutter å puste. Her er en innføring i det du bør vite om korrekt hjerte- og lungeredning.

Hjerte-og lungeredning (HLR), også kalt gjenoppliving, skal utføres på personer som er bevisstløse, ikke puster eller ikke reagerer på tilsnakk eller når de blir ristet i. For å sjekke om gjenoppliving er nødvendig, finnes det noen enkle huskeregler du kan benytte deg av. Det er for øvrig ikke farlig å utføre HLR på personer som har puls.

HUSK: Ring alltid 113 for akutt hjelp dersom du anser situasjonen som livstruende, eller om du er i tvil. Et godt tips er å laste ned Hjelp 113- appen (norskluftambulanse.no), slik at 113-operatøren kan se hvor du befinner deg.

Blåbær kan bidra til normal blodsirkulajson – prøv Medox

God førstehjelp starter med BLÅS

Et godt startsted for korrekt gjenoppliving er forkortelsen BLÅS. Her representerer hver bokstav viktige sjekkpunkter:

B - står for bevissthet: Sjekk om pasienten er våken ved å riste i vedkommende. Klyp litt i huden på armen for å se etter reaksjoner på smerte. Prøv også å opprette kontakt ved å rope «Hallo?» eller «Hører du meg?» 

L - står for luftveier: Sjekk om pasientens luftveier blokkeres. Undersøk munnen og svelget og fjern eventuelt oppkast eller andre fremmedlegemer som måtte befinne seg der. Har fremmedlegemer satt seg fast i luftveiene må du utføre Heimlichs manøver eller tilsvarende hvis personen ikke klarer å stå oppreist.

Å - står for åndedrett: Å sjekke pulsen kan være vanskelig om du ikke har trening i det. Spar tid og sjekk heller at vedkommende puster ved å legge øret ditt nær munnen for å lettere høre åndedrettet eller føle pusten fysisk. Hever og senker brystkassen seg? Pasienten skal  legges i stabilt sideleie dersom vedkommende har pustet normalt i over ett minutt.

S - står for sirkulasjon: Sjekk at vedkommende ikke har større pågående blødninger.

Hjerte- og lungeredning for voksne

Dersom pasienten ikke puster eller har puls kan det skyldes hjertestans. Rask behandling er avgjørende, og det kan bli nødvendig å starte hjerte- og lungeredning (HLR) før ambulansen ankommer (se illustrasjon lenger ned i artikkelen). Gjør følgende:

OBS! Husk at prosedyren for HLR hos barn ikke er lik som for voksne. Les mer om hjerte- og lungeredning for barn på Norsk helseinformatikks nettsider.

 1. Sørg for å legge vedkommende på ryggen på et hardt underlag. Det enkleste vil ofte være å få personen ned på gulvet.

 2. Sett deg på kne helt inntil pasienten og plasser hendene dine midt på brystkassen/brystbenet. Bruk strake armer - det vil spare kreftene dine. 

 3. Trykk hardt ned, slik at brystkassen senkes ca fem centimeter. Trykk i en takt som gir 100 kompresjoner per minutt - det vil si 30 kompresjoner på 18 sekunder. Ha operatøren hos 113 på høytaler på telefonen, slik at de kan hjelpe deg med å holde takten. 

 4. Etter de første 30 kompresjonene veksler du raskt til munn-til-munn-metoden. (Merk: Norske helsemyndigheter fraråder munn-til-munn så lenge det er fare for koronasmitte. Fortsett da med hjertekompresjoner - se punkt 7.)

 5. Sørg for at pasientens luftvei er åpen - bøy hodet bakover og løft haken - tett for vedkommendes nese med fingrene dine. 

 6. Deretter legger du munnen over pasientens munn for å gi to innblåsninger med en varighet på ca ett sekund hver. 

 7. Fortsett straks med 30 nye kompresjoner etterfulgt av to innblåsninger - hold dette gående helt til ambulansepersonell kan overta eller når du ser sikre tegn til liv.

 8. Er hjertestarter tilgjengelig skal HLR utføres kontinuerlig både før og etter apparatet er iverksatt. Her kan du lese mer om bruk av hjertestarter.

Kilde: Illustrasjon gjengitt med tillatelse fra Norsk Resuscitasjonsråd.

Hvorfor utføre hjerte- og lungeredning?

HLR er prekært hos personer med puste- eller hjertestans. Munn-til-munn tilfører oksygen til pasientens lunger og brystkompresjonene sørger for at hjernen og andre livsviktige organer forsynes med oksygenrikt blod inntil normal hjerterytme og pustefunksjon er gjenopprettet.

Hvordan kan jeg lære mer om HLR og førstehjelp?

Røde Kors tilbyr grunnleggende førstehjelpskurs rettet mot voksne og barn - se mer informasjon på rodekors.no. 

Life Norge tilbyr førstehjelpskurs for bedrifter - se lifenorge.no for mer informasjon.

Ta vare på hjertehelsen med mørke bær

Selv om vi håper du aldri får bruk for HLR, er det viktig å kunne utføre denne livreddende prosedyren i tilfelle noen får pustebesvær eller hjertestans rundt deg. Husk også at du kan ta forebyggende grep for å ivareta egen hjertehelse. Symptomer som høyt blodtrykk og usunne kolesterolverdier er ikke nødvendigvis noe vi merker på kroppen i det daglige.

Et moderat aktivitetsnivå i kombinasjon med et variert og sunt kosthold er som kjent det beste du kan gjøre for hjertet. Frukt, grønnsaker og bær - særlig viltvoksende skogsblåbær - inneholder viktige antioksidanter og kan bidrar til blodkarenes normale funksjon, normal blodsirkulasjon og normal kolesterolbalanse. Derfor anbefaler vi at du supplerer en sunn diett med Medox hver dag. Medox-kapslene er nemlig stappfulle av disse sunne bærene!

Bestill Medox i dag!

Kilder: Helsenorge.no og NHI.no

Det er viktig med et variert og balansert kosthold i tillegg til en sunn livsstil.


Medox med blåbær og solbær, som inneholder antocyaner, har flere dokumenterte helseegenskaper:

Blåbær bidrar til:
 • Å beskytte cellene mot oksidativt stress
 • Øynenes normale funksjon og synsevne
 • Blodkarenes normale funksjon og normal blodsirkulasjon
 • Et balansert kolesterol
Solbær bidrar til:
 • Immunsystemets normale funksjon
 • Musklenes normale funksjon