Dame som slapper av

Synstrening for øynene

Fitnessprogrammet for øynene: bli fit for kontorhverdagen på fem minutter

Trene opp øyemusklene?

Det høres kanskje rart ut, men kan faktisk hjelpe deg: Du kan integrere noen enkle øyeøvelser i hverdagen for å trene og slappe av i øynene. Bare fem minutter om dagen gjør deg klar for arbeidet foran skjermen.

Ifølge spesialister er det bra å drive med regelmessig synstrening. Siden nærmere tre av fire nordmenn sliter med svekket syn, er synstrening ifølge øyespesialistene et tema som er svært relevant. De mener at regelmessige øvelser for øynene kan forhindre at synsevnen forverrer seg.

Hva skjer i øyet mens man trener?

De som sitter foran skjermen flere timer hver dag, belaster øynene sine på en meget ensidig måte. For øynene må da nesten hele tiden drive med nærsyn. Synstreningen har derimot som mål å skape en variert belastning av øynene. Øvelsene styrker øyemusklene, gjør dem motstandsdyktig mot ensidig overbelastning og forebygger dermed også videre reduksjon av synsstyrken. Utover dette kompletteres treningsprogrammet med avspenningsøvelser. Det er også andre grep som kan hjelpe øynene – for eksempel forebygge tørr romluft ved å lufte rommet, ta pauser fra skjermen eller sørge for nok dagslys for å unngå unødvendig anstrengelse av øynene.

Synstrening: øvelser for å slappe av i øynene

Ta deg gjerne fem minutter om dagen for å gjøre noe mot øyets ensidige belastning foran skjermen. Nedenfor ser du noen enkle øvelser du enkelt kan gjøre hver dag:

1. Lukk øyene
Gni håndflatene mot hverandre til de er varme, lukk øynene og legg håndflatene på øynene. Pass på at lyset ikke kan trenge gjennom fingrene. Du kan gjøre avspenningen enda mer intensiv ved å se fargen svart for deg. Øvelsen tar ca. 20 til 30 sekunder per omgang og kan gjentas flere ganger utover dagen.

2. Blunke og gjespe
Når du blunker, fuktes øynene ved at tårevæske legges over hornhinnen.
Og en kraftig gjesp kan redusere stress, da den gir deg mer oksygen og kvikner opp cellene dine. Selvfølgelig kan man ikke gjespe på kommando. Men noen ganger hjelper det å bare late som om man gjesper for å «utløse» en ekte gjesp. Gjenta øvelsen ved behov.

3. Øyemassasje  
Ta rundt neseroten med tommel og langfinger, mens du setter pekefingeren mellom øyenbrynene. Bruk de tre fingrene til å massere området rundt neseroten med små sirkelbevegelser. Gjennomfør øvelsen i 20 til 30 sekunder og gjenta etter behov.

4. Bevege øyeeplene
Lukk øynene og beveg øyeeplene ved å skifte synsretning. Beveg dem loddrett opp og ned, og så vannrett fra høyre til venstre. Deretter beveger du øyeeplene diagonalt i begge retninger. Gjør hver øvelse fem ganger.

5. Sikte på vindushjørnet
Ved denne øvelsen fokuserer du øynene på et vindushjørne eller en vinduskarm. Deretter ser du ut av vinduet. Gjør dette skiftevis. Ved å skifte mellom vindushjørnet i nærheten og mer fjerne ting utendørs i løpet av noen sekunder trener du øyemusklene og dermed også skarpsynet. Du kan, som alternativ, bruke en hvilken som helst gjenstand for å gjøre øvelsen ved å fokusere på ting i ulike avstander, skiftevis. Gjenta øvelsen etter behov, men bare så lenge du ikke anstrenger øynene dine.

6. Stirre på tomlene
Strekk armene helt ut foran deg, og la begge tomler peke opp. Avstanden mellom tomlene skal være omtrent 2 centimeter. Se først på tomlene og deretter på et punkt lengre bak på veggen. Gjenta øvelsen flere ganger, til den begynner å bli slitsom.

 

Les mer om:


Medox med blåbær og solbær, som inneholder antocyaner, har flere dokumenterte helseegenskaper:

Blåbær bidrar til:
  • Å beskytte cellene mot oksidativt stress
  • Øynenes normale funksjon og synsevne
  • Blodkarenes normale funksjon og normal blodsirkulasjon
  • Et balansert kolesterol
Solbær bidrar til:
  • Immunsystemets normale funksjon
  • Musklenes normale funksjon