MED FOKUS PÅ ØYEHELSE: Riktig kosthold kan gjøre store utslag på synsevnen vår.

Ta vare på synet ditt

Synsevnen reduseres gradvis ettersom vi blir eldre, men ifølge optiker Thor Magne Seland finnes det nyttige grep du kan gjøre for å forebygge og bremse denne utviklingen.

Velkomsttilbud:

50% på 3 esker Medox

Bestill nå

– Synet utgjør i det hele tatt en veldig omfattende del av hvordan vi fungerer i hverdagen, og vi bruker synet bådet aktivt og ubevisst. Derfor er god øyehelse veldig viktig, spesielt for de som har vokst opp med normalt syn, forteller optiker Thor Magne Seland (55). 

Seland har en mastergrad i klinisk optometri og har drevet familiebedriften Seland Optikk i Sandnes i over 25 år. Arbeidshverdagen hans består i å sjekke folks øyne og kartlegge øyehelsen deres.

– Synet danner faktisk grunnlag for hele 80 prosent av sanseinntrykkene våre, forteller den kyndige optikeren. 

Visste du at mørke bær er godt for synet?

Med øynene danner vi oss for eksempel forventninger til hvordan ulike ting smaker, lukter eller vil kjennes ut når vi tar på dem.

BLÅBÆR KAN BIDRA TIL NORMAL SYNSEVNE – BENYTT DEG AV VÅRT VELKOMSTTILBUD! 

Slik fungerer øynene våre

For å forstå og således motvirke aldringsprosessen i øyet, gir han en nærmere forklaring på hvordan synet vårt faktisk virker.

– Du kan si at øynene våre fungerer som et veldig avansert fotoapparat. I øyebunnen sitter det mellom 3,5 til 7 millioner fotoreseptorer, altså avanserte celler, som sender synsinntrykk fra netthinnen til synssenteret i hjernen, forteller optikeren.

Fem ting du kanskje ikke visste om synet

Øyet består også av muskler, som blant annet gjør det mulig for oss å se skarpt både på nært og langt hold. Det å være nærsynt eller langsynt er sånn sett ikke synsdefekter som har noe med sykdom eller alder å gjøre. 

– Jeg synes bærene som brukes i Medox har hatt en god effekt, og jeg synes jeg har fått et normalisert mørkesyn. Dessuten har jeg fått inn påfallende mange kunder i stolen som bruker Medox, og de har ofte bedre øyehelse enn man skulle forvente.

– Her snakker vi om et misforhold i selve øyelinsen. Enkelt sagt vil en nærsynt persons øye være litt for langt, slik at lys treffer i forkant av netthinnen og bildet som sendes til hjernen blir uskarpt når man fokuserer på noe som er langt unna. I motsatt tilfelle vil en langsynt persons øye være litt for kort, og uskarpheten oppstår når man forsøker å fokusere på tekst i en bok eller på en PC-skjerm, forteller Seland.

– De fleste av oss heller mot langsynthet, men når vi er unge er øyelinsen såpass elastisk at et synsavvik på +1 justeres automatisk ved at musklene i øyet strammes. Fordi øyet ikke kan slappe av mer når det allerede er avslappet, klarer ikke nærsynte å kompensere på samme måte, og vil mest sannsynlig merke synsdefekten tidligere enn en som er langsynt, legger han til.

BESTILL DITT VELKOMSTTILBUD NÅ - 50% PÅ 3 ESKER MEDOX! 

Start forebyggingen tidlig 

Når det gjelder øyehelse og helse generelt, vet vi at det skjer aldersbetingede endringer fra 40-årsalderen. Muskelmassen svekkes og det krever mer å holde kroppen ved like. Hva gjelder syn og synsdeffekter som følge av sykdom, har arv og gener også mye å si, opplyser optikeren. 

– Arv er blant annet med på å avgjøre om det utvikles grønn stær eller tidlig grå stær, og kan også påvirke utviklingen av det vi kaller «aldersrelatert makuladegenerasjon», forteller han. 

I dag finnes det gode behandlinger mot både grønn og grå stær, bare det oppdages tidlig nok. Aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD) kalles for øvrig “kalk på netthinnen” på folkemunne. Tilstanden påvirker skarpsynet i øyet, fordi cellene som sitter i denne delen av netthinnen ikke får tilstrekkelig med næring eller fjernet avfallsstoffer som dannes. Dette kan igjen føre til vevsskader og lekkasjer fra de skjøre blodårene i øynene. 

– AMD er for øvrig en aldersrelatert endring av vev, som antocyanrike blåbær antas å ha en positiv effekt på, legger Seland til. 

Hvordan påvirker blåbær blodkar og blodsirkulasjon?

Ivaretar synet med blåbær

Fordi han ikke får i seg noe særlig bær gjennom vanlig kost, har Seland tatt i bruk kosttilskuddet Medox. Medox er utviklet i Norge, og inneholder et ekstrakt av rene antocyaner – en spesiell type antioksidant fra solbær og viltvoksende skogsblåbær. 

– Vitenskapelige studier har vist at antocyanrike blåbær blant annet kan bidra til blodkarenes normale funksjon og normal blodsirkulasjon. Dette har igjen en gunstig og forebyggende effekt på øyehelsen, slik at vi kan opprettholde synsevnen vår lenger, sier optikeren. 

 “Autozoom-muskelen” i øyet begynner gradvis å miste sin effekt når vi runder 40 år. Årene i netthinnen er for eksempel ørsmå og tynne, og det er disse som bringer næring og oksygen til reseptorene i øyet. 

– At disse blodårene holdes friske er essensielt for god øyehelse, forklarer Seland. 

I øyet finnes det også egne reseptorer som hjelper oss å se i mørket. Men disse reseptorene finnes det vesentlig færre av, og de er dermed ekstra utsatt når vi får skader eller slitasje på synet. Også her påvirker alderen, og en 50-åring vil faktisk trenge dobbelt så mye lys for å se like godt som en 20-åring.

– Jeg begynte med Medox før jeg fylte 40, og en av grunnene til det var at jeg merket at mørkesynet mitt hadde blitt dårligere. Jeg kunne ikke lenger gå til hytta i mørket uten hodelykt, og det synes jeg var litt slitsomt og upraktisk, påpeker Seland.

Etter to kapsler daglig de siste tolv årene er situasjonen annerledes. 

– Jeg synes bærene som brukes i Medox har hatt en god effekt, og jeg synes jeg har fått et normalisert mørkesyn. Dessuten har jeg fått inn påfallende mange kunder i stolen som bruker Medox, og de har ofte bedre øyehelse enn man skulle forvente, forteller optikeren.

Synstabbene du bør unngå

Å få i seg tilstrekkelig med skogsblåbær gjennom mat eller tilskudd er med andre ord en god investering for synet. Innholdet i én Medox-kapsel tilsvarer faktisk to god never friske bær, hvorav halparten er blåbær og den andre solbær. Vil du ha godt syn lengst mulig er det også særlig én ting til du bør passe på.

– Det verste du kan gjøre er å se direkte på solen, selv under en solformørkelse. UV-stråling og grå stær henger tett sammen, og UV-stråling som når helt inn til netthinnen kan være veldig skadelig for øyet og fotoreseptorene der. Det blir som å ødelegge filmen i fotokameraet, bare at denne filmen får du ikke byttet, advarer Seland.

 – Så jeg anbefaler veldig sterkt å bruke solbriller med god UV-beskyttelse – det er en av de beste forsikringene du kan gi synet ditt.

Avskriver kjente synsmyter

At man ødelegger synet ved å lese i mørket eller å tilbringe mye tid ved PC- eller mobilskjerm, er på sin side bare en myte, ifølge optikeren. 

– Jeg pleier å si at det er umulig å slite ut eller bruke opp øynene. Det som kan skje er at du blir sliten – akkurat som du blir trøtt i beina når du går en lang tur, forklarer han. 

Musklene i øyet trenger en pause innimellom, og det gjelder særlig muskelen som gjør det mulig for oss å fokusere på liten tekst eller objekter som er 35 centimeter unna eller nærmere. 

– Etter åtte timer foran en skjerm vil denne muskelen naturlig nok bli sliten, men det er ikke farlig. Du må bare huske på å ta hensyn til det, sier Seland.

Har man imidlertid synsfeil fra før, vil slike belastninger merkes i større grad. Da blir det litt som om du bærer 30 kilo i sekken, mens andre med normalsyn bare bærer 5 kilo. Da kan det være lurt å ha en arbeidsbrille, lesebrille eller PC-brille som hjelper til og avlaster øyet, råder optikeren. 

Bedre hverdagshelse med blåbær

Derfor bør du sjekke synet regelmessig

Gode pauser er altså det beste du kan gjøre for å avlaste øynene fra skjermbruk i løpet av arbeidsdagen. 

Thor Magne Seland

Thor Magne Seland har mastergrad i klinisk optometri og har drevet familiebedriften Seland Optikk i Sandnes i over 25 år.

GJØR SOM OPTIKER SELAND - BESTILL MEDOX HER!

– La gjerne blikket fokusere på objekter som er langt unna. Da slapper musklene i øyet av i større grad, forklarer Seland.  

Ellers anbefaler han både unge og voksne å sjekke synet hos optiker med jevne mellomrom. 

– Konsekvensen av å ikke komme på kontroll hos optiker er at synslidelser som grønn stær får utvikle seg til det irreversible. Og det er unødvendig når det i dag finnes gode behandlinger mot både grønn og grå stær. 

Han anbefaler derfor alle å ta en tur til optiker før man fyller 40 år, for å kartlegge øyehelsen når man har såkalt normalsyn. Etter dette er det mest sannsynlig tilstrekkelig med oppfølging rundt hvert tredje år.

– Barn bør imidlertid undersøkes før de starter på barneskolen, og når de starter på ungdomsskolen. Da kan man avdekke synsdefekter som kanskje ville gitt lærevansker om det ikke ble oppdaget, poengterer Seland. 

Det er viktig med et variert og balansert kosthold i tillegg til en sunn livsstil.


*NB! Juridiske begrensninger i markedsføring av kosttilskudd pålegger oss å fjerne påstander om medisinske helseeffekter. Intervjuobjektets uttalelser kan derfor ha blitt noe omskrevet.

Les mer om:


Medox med blåbær og solbær, som inneholder antocyaner, har flere dokumenterte helseegenskaper:

Blåbær bidrar til:
  • Å beskytte cellene mot oksidativt stress
  • Øynenes normale funksjon og synsevne
  • Blodkarenes normale funksjon og normal blodsirkulasjon
  • Et balansert kolesterol
Solbær bidrar til:
  • Immunsystemets normale funksjon
  • Musklenes normale funksjon