VARIER KOSTEN: Matvarer som er rike på antioksidanter er det beste du kan spise for å motvirke oksidativt stress. Mørke bær som solbær og viltvoksende blåbær inneholder en større konsentrasjon av antioksidanter enn de fleste frukter og grønnsaker.

Hva er oksidativt stress?

Oksidativt stress er en prosess som kan skade cellene våre dersom vi ikke får i oss nok antioksidanter. Her kan du lese mer om hva som forårsaker oksidativt stress, og hvordan du beskytter cellene dine på best mulig måte.

Invester i egen hverdagshelse i dag

Oksidativt stress er et ukjent begrep for mange, til tross for at dette foregår i kroppene våre i større eller mindre grad. Litt grundigere forklart er oksidativt stress en kjemisk reaksjon som oppstår når cellene våre forbrenner energi vi får fra mat, næringsstoffer og oksygen.

I starten av denne prosessen dannes det en gruppe avfallsstoffer vi kaller for frie radikaler. Kroppen vår takler disse avfallsstoffene fint opptil et visst nivå. Hvite blodlegemer bruker blant annet frie radikaler til å drepe bakterier og virusinfiserte celler. Enkelte enzymer i leveren bruker dem også til å gjøre kjemiske stoffer mindre giftige.

Havner de frie radikalene i overtall kan de derimot skade cellene våre og gi en ubalanse i kroppen. Dette kan blant annet kan svekke immunsystemet vårt. Blir de frie radikalene mange nok kan de også skade arvestoffet vårt, altså DNA-et,  slik at det dannes mutasjoner som i verste fall kan gi alvorlige sykdommer.

Derfor er noen er mer utsatt enn andre

Det finnes flere årsaker til at mengden frie radikaler i kroppen øker. Intensiv kondisjonstrening er for eksempel grunnen til at mange toppidrettsutøvere er ekstra utsatt for oksidativt stress og gjerne blir syke i forbindelse med større konkurranser.

Ut over kroppens egen energiforbrenning, kan ulike sykdommer og medisiner også bidra til en større produksjon av disse avfallsstoffene.

Mer dagligdagse faktorer som røyking, dårlig kosthold, stress, soling og økende alder gjør også at flere av oss “vanlige dødelige” er mer utsatt for oksidativt stress enn andre.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Antioksidanter beskytter cellene

Ordet antioksidant betyr faktisk “mot oksidasjon”. Denne gruppen organiske stoffer er i stand til å nøytralisere de frie radikalene og bryte den kjemiske kjedereaksjonen som forårsaker skade, slik at cellene våre beskyttes mot nye angrep.

VELKOMSTTILBUD: 3 esker for prisen av 2!

Med andre ord er et sunt og variert kosthold med høyt innhold av antioksidanter viktig for å forebygge oksidativt stress.

Blåbær motvirker oksidativt stress

Så hvordan tilfører vi kroppen tilstrekkelig mengde antioksidanter? Det er ikke uten grunn at norske helsemyndigheter anbefaler oss å spise “5 om dagen” - altså minst 500 gram frukt og grønt.

Til tross for at frukt står for den største andelen av antioksidanter i kosten vår, finner vi likevel en høyere konsentrasjon i mørke bær. 

Ifølge Forskning.no har viltvoksende skogsblåbær og solbær har det høyeste antioksidantinnholdet blant frukt og bær, kun slått av krekling og nype. 

Antocyaner styrker hverdagshelsen

Det høye antioksidantinnholdet i denne typen bær henger sammen med det mørke fargestoffet. Her finner vi en helt spesiell type antioksidanter kalt antocyaner. Forskning viser at antocyanenes innvirkning på oksidativt stress også kan være godt for både blodkarenes normale funksjon, blodsirkulasjonen, kolesterolbalansen, musklenes normale funksjon og synsevnen vår i tillegg til andre faktorer.

Dersom du ikke får i deg tilstrekkelig med antocyaner gjennom kosten, kan det naturlige helseproduktet Medox hjelpe deg godt på vei. Med hele 80 mg høykonsentrerte antocyaner fra solbær og viltvoksende skogsblåbær per kapsel, er dette et godt supplement til en variert diett og regelmessig mosjon. 

Gjør som titusenvis av andre nordmenn – beskytt deg mot oksidativt stress nå

Vil du lese mer om Medox og antocyaner? Da anbefaler vi disse artiklene:

Det er viktig med et variert og balansert kosthold i tillegg til en sunn livsstil.


Medox med blåbær og solbær, som inneholder antocyaner, har flere dokumenterte helseegenskaper:

Blåbær bidrar til:
  • Å beskytte cellene mot oksidativt stress
  • Øynenes normale funksjon og synsevne
  • Blodkarenes normale funksjon og normal blodsirkulasjon
  • Et balansert kolesterol
Solbær bidrar til:
  • Immunsystemets normale funksjon
  • Musklenes normale funksjon