ULIKE EGENSKAPER: Viltvoksende skogsblåbær (t.v) og amerikanske hageblåbær (t.h) er lettere å skille når man har bærene samlet.

Hvilke blåbær er sunnest?

Blåbær er ikke «bare blåbær» til tross for det kjente ordtaket. Er du usikker, kan en enkel test avsløre om det er den sunneste varianten du har foran deg.

Den fysiske forskjellen på viltvoksende skogsblåbær og hageblåbær - også kalt amerikanske blåbær - er relativt tydelig dersom du har de to variantene i en skål. Da framstår hageblåbærene som større og noe lysere i blåfargen.

Møter du på bærene hver for seg kan det imidlertid være vanskeligere å skille dem fra hverandre.

Invester i egen hverdagshelse med det beste fra nordiske blåbær

Fargetesten - del blåbæret i to 

Den enkleste måten å finne ut hva slags blåbær du har å gjøre med, er å ta ett bær og dele det i to. Er innmaten hvit er det et hageblåbær. Er innmaten blå er det et skogsblåbær. 

Skogsblåbærene er mørkere på farge fordi de inneholder større mengder av et fargestoff kalt antocyaner. Mens hageblåbær kun har antocyaner i skallet, inneholder viltvoksende skogsblåbær opptil 70 prosent mer av dette helsefremmende fargestoffet.

Hvorfor er blåbær så sunt for kroppen?

Det er allmenn kjent at blåbær er noe av det sunneste naturen har å by på. Mye av dette gode ryktet skyldes nettopp antocyanene, som er en kraftfull type antioksidant. Forskning viser nemlig at antocyaner fra viltvoksende skogsblåbær kan være godt for flere av kroppens viktige funksjoner.

Det er blant annet vitenskapelig bevist at antocyaner fra denne typen blåbær kan bidra til å styrke blodkarene og blodsirkulasjonen, samt musklene og synsevnen vår. Antocyaner kan i tillegg bidra til å balansere kolesterolet vårt og motvirke oksidativt stress.

Sammenlignet med annen frukt og bær, har blåbær og solbær det høyeste innholdet av antioksidanter, kun slått av krekling og nype.

Når er de «riktige» blåbærene i sesong?

I løpet av de siste årene har friske blåbær blitt et selvfølgelig innslag i frukt- og grøntdisken i de fleste butikker. Dessverre er det som regel hageblåbær vi finner her, særlig utenom bærsesongen.

I Norge starter sesongen for viltvoksende skogsblåbær i midten av juli og varer til månedsskiftet august/september. Dette er et relativt kort vindu, som også påvirkes av temperatur og nedbørsmengde - en kald sommer eller mye tørke vil forsinke modningen, og en varm sommer med passelig nedbør vil fremskynde den.

Om du befinner deg i lav- eller høylandet har også mye å si. De viltvoksende skogsblåbærene modner faktisk tre uker tidligere i lavlandet enn i høylandet. Det betyr at du i teorien kan kjøre innover i landet og forlenge sesongen - eller ta den igjen om du var litt sent ute.

Hvor finnes skogsblåbærene?

Viltvoksende blåbær er som regel ikke vanskelige å finne da de vokser nesten overalt hvor det finnes skog. Bærene modnes på små dvergbusker som ofte vokser side om side med annen lyng og mindre skogplanter.

Dette til forskjell fra hageblåbær som vokser på løvfellende busker i normal midjehøyde, hvorav enkelte varianter kan bli opptil fire meter høye. Du møter med andre ord ikke på disse ute i den norske naturen.

Slik får du i deg antocyaner hele året

Er du nysgjerrig på antocyanenes egenskaper, men får ikke tak i de riktig blåbærene? Da kan du supplere et variert kosthold med helseproduktet Medox. Hver kapsel inneholder hele 80 mg høykonsentrerte antocyaner fra viltvoksende blåbær og solbær - noe som tilsvarer to fulle never med friske bær.

Medox er utviklet i Norge og har årevis med forskning i ryggen. 5 av 6 opplever en bedre hverdagshelse med vårt antocyantilskudd ifølge en spørreundersøkelse utført i år. Prøv i dag, du også!

bestill DITT VELKOMSTTILBUD i dag!

Vil du lese mer om Medox og antocyaner? Da anbefaler vi følgende artikler:


Medox med blåbær og solbær, som inneholder antocyaner, har flere dokumenterte helseegenskaper:

Blåbær bidrar til:
  • Å beskytte cellene mot oksidativt stress
  • Øynenes normale funksjon og synsevne
  • Blodkarenes normale funksjon og normal blodsirkulasjon
  • Et balansert kolesterol
Solbær bidrar til:
  • Immunsystemets normale funksjon
  • Musklenes normale funksjon