Antioksidanter i mat

Det finnes mange kjente antioksidanter og forskning oppdager nye hele tiden. Ikke alle er like virkningsfulle. Dette er antioksidantene du får i deg gjennom kostholdet.

Antioksidanter er viktige for kroppen vår da de motvirker celleskader fra frie radikaler, og det er slik at alle celler, organer og vevsvæsker trenger beskyttelse mot skadelig oksidasjon. Det finnes flere typer former og grupperinger for antioksidanter. Blant annet karotenoider, som det finnes mer enn 1000 identifiserte varianter av, og plantefenolene med mer enn 8000 forskjellige isolert. Andre typer er vitaminer, peptider, enzymer og proteiner.

Antioksidanter i grønnsaker

Mengden av antioksidanter i grønnsaker varierer mye. I de som inneholder mest, er det omtrent 4000 ganger mer antioksidanter enn i de som inneholder minst. Nederst på listen finner vi grønnsaker som hvitkål, squash, fennikel, mandelgresskar og agurk.

Av de grønnsakene som inneholder mest, er det grønnkål som ligger på topp, sammen med rødkål, paprika, rosenkål, spinat, persille, artisjokk og chilipepper. Blant rotgrønnsaker er det rødbeter som har mest antioksidanter. Det kan også lønne seg å velge blåpoteter som inneholder nesten ti ganger mer antioksidanter enn vanlige, hvite poteter.

Antioksidantmengden henger sammen med farge – jo sterkere og mer farge en frukt eller grønnsak har, desto mer antioksidanter inneholder den. Det er antocyaner, som er en type antioksidanter, som gjør at planene får fargen de har.

Antioksidanter i frukt og bær

Bær inneholder masse antioksidanter. Her det bare å velge: Blåbær, solbær, nyper, kirsebær, bjørnebær, ville jordbær, tyttebær og krekling har et høyt innhold. Blant frukten har granateple høye konsentrasjoner antioksidanter. Sitrusfrukter er også et godt valg, i tillegg til druer, plommer, ananas, dadler og kiwi.  

Pærer og meloner er blant de fruktsortene som inneholder minst antioksidanter.  

Antioksidanter i nøtter, frø og tørket frukt  

Liker du tørket frukt, er det aprikos og plommer som inneholder mest antioksidanter. Blant nøtter er det valnøtter og solsikkefrø som kommer best ut. De med minst innhold av antioksidanter er hasselnøtter, mandler og cashewnøtter.

 

Fant du ikke det du lurte på?

Vi er her for å hjelpe deg. Bruk vårt skjema for å sende oss en henvendelse.