Fakta om blåbær

Du har kanskje hørt at blåbær er en av verdens sunneste matvarer? I 2014 ble superbæret kåret av norske ernæringseksperter til en av de fem sunneste matvarene du kan spise. Dette bør du vite om de deilige antioksidantbombene.

Det er ikke uten grunn til at det lille vidunderbæret blir omtalt om supermat, for spiser du blåbær kan du høste med deg mange positive helsefordeler. Mange har fått med seg disse fordelene, noe blåbærenes popularitet bekrefter. Det har allerede blitt utført mange studier på blåbær, og stadig foregår det ny forskning for å bevise flere helseeffekter.

Fakta om blåbær

  • Det vitenskapelige navnet på blåbær er Vaccinium myrtillus
  • Blåbær tilhører lyngfamilien og er en flerårig dvergbusk
  • Blåbærlyngen har grønne kantete grener med tynne, takkete, lysegrønne blader som faller av om høsten. Planten blir mellom 10 og 30 centimeter høy
  • Blåbærbusken får grønne til rødlige krukkeformede blomster om våren, som utvikles til saftige blå bær når blåbærsesongen kommer
  • Blåbærene kan også være svarte eller hvitaktige, noe som skyldes et tynt vokslag

Utbredelse av blåbær

Blåbærplanten er vanlig i store deler av Europa og finnes også på Færøyene, Island og et sted på Grønland. Lavlandet ved Middelhavet er ikke egnet for vekst av planten. I Asia kan du finne blåbær i deler av Sibir, nordlige Anatolia og Transkaukasia.

De vestlige statene i USA og Canada har også blåbærplanter, men blir av og til skilt ut som en egen art kalt Vaccinium oreophilum. Her i landet vokser blåbær på store deler av landarealet og kan finnes fra havets nivå og opp til lavalpin sone. Den forekommer nemlig opp til 1700 meter over havet i Jotunheimen. Planten trives best i sur, næringsfattig jord i skog eller heier.

Bruk av blåbær

Blåbær, som er fulle av næringsstoffer, spilte i tidligere tider en viktig rolle i matlagingen. Fortsatt den dag i dag er bærene ettertraktet til safting og sylting. Ettersom friske blåbær, både hage- og skogsblåbær, har kort holdbarhet, egner de seg ikke til oppbevaring. De bør derfor fryses om de ikke blir brukt innen få dager.

Husk at opptaket av de viktige virkestoffene, antocyanene, reduseres ved koking, mens frysing i motsetning til koking vil bevare virkestoffene.

Blåbær kan som nevnt brukes til å lage saft og syltetøy, men også spises friske som et mellommåltid eller som dessert med melk og sukker. Det er også en favoritt på pannekaker og vafler. Det er også mulig å bruke bærene i fruktsalater, kaker, pai og frokostblandinger. Om man ønsker å få i seg de sunne antioksidantene fra blåbærene bør man ikke spise dem sammen med melkeprodukter. Melkeproteiner reduserer opptaket av godstoffene i tarmen. 

Bærene har også blitt brukt i folkemedisin i lang tid, da de er kjent for å ha en positiv virkning på mageproblemer.

 

Fant du ikke det du lurte på?

Vi er her for å hjelpe deg. Bruk vårt skjema for å sende oss en henvendelse.