Fakta om solbær

Den triste solbærbusken var kanskje aldri førstevalget når du skulle plukke bær som barn, men i dag smaker bærene bedre og er sunnere enn noen gang. Her har vi samlet alt du trenger å vite om den supre vitaminbomben, solbær.

Solbær har vært kjent i Norge siden 1600-tallet, og er utbredt over store deler av Europa. Spesielt er bærene populære i Storbritannia. Under andre verdenskrig ble befolkningen oppfordret av den britiske regjeringen til å dyrke solbær. Hensikten var å sikre inntaket av vitamin C gjennom vinteren. Det ble laget solbærsirup av bærene, som ble delt ut til barn over hele landet – noe som bidro til sterk økning i popularitet.

Høyt næringsinnhold

Arnfinn Nes ved Bioforsk har doktorgrad i solbær, og har forklart at solbær er avlet frem for å oppnå både høyere vitamininnhold og søtere smak på bærene. Dagens solbærsorter som dyrkes inneholder derfor flere ganger så mye vitamin C og antioksidanter, enn de sortene som ble dyrket for 30 år siden.

Det har blitt utført en rekke studier innenfor temaet antioksidanter, og britiske solbærdyrkere har sammenlignet innholdet i 20 vanlige frukt- og bærsorter. Forskerne har interessert seg for antioksidanter fra gruppen flavonoider og en av dennes undergruppe, antocyaner, som er fargestoffet som gir solbærene den fine, mørke fargen.

Innholdet av antocyaner i solbær er mellom 500-700 mg/100 g ferske bær. Solbær fra New Zealand inneholder litt mer antocyaner enn norske bær. Årsaken til det er den krafige eksponeringen av sterkt, ultrafiolett lys fra solen, som gjør at bærene produserer mer antocyaner for å beskytte seg.

Mat med mye antocyaner, som solbær, blåbær og andre frukter og grønnsaker med sterke farger, kan bidra til å beskytte hukommelse, forsinke aldringstegn, motvirke betennelser og beskytte hjertet.

Utnytt næringsstoffene på best måte

Det er ingen tvil om at solbær er en vitaminbombe, men solbærsaft er kanskje ikke det beste du kan få i deg med tanke på å utnytte næringsstoffene. Butikkjøpt solbærsaft og sirup inneholder ofte for mye sukker og for lite solbær. Derfor bør du heller lage din egen saft.

Det høye innholdet av vitamin C i solbær bidrar til økt opptak av jern i kroppen – noe som er ønskelig ettersom man blir slapp og trøtt av lavt jernopptak. De aktive stoffene i solbær har vist seg å bidra til å styrke immunsystemet og bekjempe infeksjoner.

Holder deg sunn og frisk i mørketiden

Solbær, som er nær beslektet med rips, har vært viltvoksende lenge før man begynte å dyrke dem. Solbærsesongen regnes å begynne mellom midten og slutten av juli, men det er avhengig av været, og varer utover i august. Har du muligheten til å dyrke solbær i hagen, bør du gjøre det – om ikke kan du plukke ville solbær. Det vil bidra med å holde deg sunn og frisk gjennom mørketiden.

Fant du ikke det du lurte på?

Vi er her for å hjelpe deg. Bruk vårt skjema for å sende oss en henvendelse.