Hva bør jeg vite om blåbær og helse?

De runde, små bærene er ikke bare kjempegode, men de er også stappfulle av sunne næringsstoffer. Å spise blåbær er godt og har utallige helsefordeler. Her kan du lese om hva blåbær kan gjøre for helsen din.

Blåbær inneholder mye antioksidanter, og i 2014 ble de deilige bærene kåret av norske ernæringseksperter til en av de fem sunneste matvarene du kan spise.  

Blåbær er bra for synet

Det har lenge vært kjent at blåbær er sunt for synet. I Japan er de små bærene til og med kjent som “synets frukt” på grunn av sine fordeler for øynene. Studier viser at blåbær kan hindre synstap som følge av aldring, forbedre nattsyn og gi øynene evnen til å tilpasse seg forskjellige lysnivåer.

Blåbær kan bryte ned fettceller i kroppen

Blåbærene er både fett- og kalorifattige, og sjansene er der for at blåbær kan bidra til å redusere sjansen for at fettvev dannes i kroppen. Det mener i hvert fall en studie utført av Texas Woman’s University. I studien fremkommer det at polyfenoler kan kutte fettceller i kroppen med omtrent 73 prosent. Selv den laveste dosen kuttet antall fettceller med 27 prosent. Det er verdt å få med seg at testene ble utført på mus, og at de ønsker å teste på mennesker, men ønsker å forsikre seg først at det ikke er noen skadelige bivirkninger.

Blåbær hjelper mot forstoppelse

Blåbær er ikke bare fulle av antioksidanter. De små bærene har også mye fiber som får fart på fordøyelsen. Neste gang du opplever å ha en treg eller forstoppet mage, bør du spise blåbær. Merk deg at dette kun gjelder friske eller tinte blåbær. Tørkede bær vil bremse fordøyelsen.

Blåbær er bra for hjertet

På grunn av det høyet innholdet av antocyaner i blåbær, har studier vist at blåbær kan være med å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. En av studiene ble utført på Harvard Universitet i 2012, og viser at kvinner som regelmessig spiser blåbær har 34 prosent mindre sannsynlighet for å få hjerteinfarkt enn kvinner som spiser bærene sjeldent.  

Forskningen fokuserte på kvinner, unge og middelaldrende, men det er antatt at den positive effekten gjelder menn og kvinner, både yngre og eldre. De som har størst utbytte av blåbærene spiser omtrent en halv kopp med bær flere enn tre ganger i uken. Studiens forfatter Dr. Eric Rimm understreker også at jo tidligere man begynner med å spise blåbær, desto bedre helseutbytte får man.

 

Fant du ikke det du lurte på?

Vi er her for å hjelpe deg. Bruk vårt skjema for å sende oss en henvendelse.