Hva er antioksidanter?

Mange er klar over at antioksidanter er viktige for kroppen, men likevel vet de overraskende lite om de sunne virkestoffene. Lurer du på hva antioksidanter der? Her har vi samlet det du trenger å vite.

Definisjonen på antioksidanter er at det er naturlige stoffer som beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie oksygenradikaler, eller senker hastigheten på oksidasjonen av andre kjemiske stoffer.  

Frie radikaler og oksidasjon

Når kroppen vår forbrenner oksygen produserer den stoffer, kjent som frie radikaler. Et visst nivå av disse stoffene er ikke skadelig. Blant annet blir de brukt av hvite blodlegemer til å drepe bakterier og virusinfiserte celler.

Selv om frie radikaler og oksidasjon er en naturlig prosess i kroppen, kan det også være ødeleggende. Dersom det blir for mye frie radikaler og oksidativt stress i kroppen, kan det nemlig skade cellene våre, deriblant arvestoffet DNA.

Antioksidanter beskytter cellene  

Vi kan få for mye av frie radikaler i kroppen gjennom stress, infeksjoner, stråling og soling, og til og med tobakksrøyk. Studier viser også at frie radikaler kan påvirke aldringsprosessen. Derfor er det nødvendig med antioksidanter for å motvirke disse prosessene, og det skjer ved at antioksidanter selv oksideres for å beskytte andre molekyler.

Det finnes en rekke ulike former og grupperinger for antioksidanter. Blant de kjemiske stoffene som regnes som antioksidanter, finner vi vitaminer, karotenoider, peptider, plantefenoler, enzymer og proteiner. Noen antioksidanter klarer kroppen til og med å lage selv – slik som bilirubin, urinsyre, katalase, glutation peroksidase (GP) og superoksiddismutase (SOD).

Antioksidanter i mat  

Selv om noen dannes i kroppen av seg selv, må andre antioksidanter tilføres gjennom maten vi spiser. Antocyaner er ekstra virkningsfulle antioksidanter og er plantefargestoffet som gjør at plantene får fargene de de har. Derfor kan et kosthold som er rikt på blant annet grønne, gule, røde og blå frukter og grønnsaker, gi tilstrekkelig med antioksidanter.

Antioksidanter finnes blant annet i:

  • Valnøtter og solsikkefrø

  • Bær som for eksempel blåbær, villjordbær, solbær, tyttebær, hagebjørnebær, surkirsebær og krekling

  • Grønnsaker som brokkoli, rødkål og grønnkål

  • Grønn te, vin, kaffe og sjokolade

Inntak av antioksidanter

Vitamin C, vitamin E og betakaroten utgjør en firedel av antioksidantinnholdet i de fleste matplantene. Unntakene er kiwi, som har hele 90 prosent vitamin C, og gulrøtter som inneholder hele fem ulike karoten-typer, inkludert betakaroten, lykopen, lutein og zeaxantin.

Den beste måten å få i seg tilstrekkelig med antioksidanter er et sunt og variert kosthold. Frukt bidrar med omtrent halvparten av antioksidanter, bær med en firedel og grønnsaker, rotgrønnsaker og tørket frukt med omtrent en tiendedel hver. Derfor vil det lønne seg å følge Helsedirektoratets kostholdsråd: Fem om dagen. Dersom du av ulike årsaker ikke får i deg de daglig anbefalte dosene, kan kosttilskudd være et supplement til kostholdet.

Fant du ikke det du lurte på?

Vi er her for å hjelpe deg. Bruk vårt skjema for å sende oss en henvendelse.