Hva er antocyaner?

Antocyaner er ekstra virkningsfulle antioksidanter som gir planter og bær den blå fargen, samtidig som de utgjør plantenes immunsystem. Antocyaner har i internasjonal forskning vist seg å ha helsefremmende egenskaper og er blant de mest effektive antioksidantene vi kjenner til.

Hva er antocyaner?

Ordet antocyaner kommer av ”anto” som betyr plante og ”cyan” som betyr blå, og er det som gir blant annet blåbær, solbær, aroniabær, bjørnebær og jordbær sine vakre farger. Antocyanene er fargestoffet (rød, blå og lilla) hos mange vekster og finnes oppløst i vesken ("cellesaften") i vakuolene. De gir plantens blomster, blad og frukt farge, som for eksempel kornblomst og roser, og det er også antocyaner som farger høstens blader røde når det grønne klorofyllet er brutt ned (de gule fargene forårsakes hovedsakelig av karotenoider). Antocyaner finnes også i blåbær, solbær, blodappelsin og vindruer (det er antocyaner som gir rødvin den fine fargen). 

Blått er flott – antocyaner fascinerer forskerne

Blå er ikke bare en vakker farge, men spiller også en helt unik rolle i naturen. Det blå fargeemnet, først og fremst i bær, er spesielle antioksidanter kalt antocyaner, som fascinerer forskere og som kan bidra til at du beskytter cellene dine mot oksidativt stress.
 

Alle farger påvirker oss på forskjellig måte. Blått gir følelsen av tilfredsstillelse, ro, stabilitet, harmoni, tillit, trygghet og lojalitet mer enn noen annen farge. Det er nemlig noe helt spesielt med den blå fargen, som sammen med lilla og rød, utgjør fargestoffet antocyaner i naturen.

Antocyaner fungerer som vekstenes eget immunsystem og har i tillegg helsefremmende egenskaper for oss mennesker. Fargestoffet er nemlig et av de spesielle antioksidantene som finnes i naturen. Visste du at det er antocyaner som farger løvet rødt om høsten? 

Gir høsten sine vakre farger

Du husker sikkert fra skolebenken at det er klorofyll som gir bladene på trærne den herlige, grønne fargen på sommeren. Men bladene består faktisk av flere fargepigmenter enn klorofyll, som gult (karoten) og rødt (antocyaner). Det er når fotosyntesen stopper på høsten at klorofyllet brytes ned og de andre fargene blir synlige.

Noen tresorter får de gule og oransje høstfargene, mens andre bare får brune og tørre blader før de faller ned på bakken. Hos visse andre sorter er det kjemiske prosesser som gjør at fargene går fra gult til rødt til blått. Hvorfor dette skjer er det ingen som vet og det fascinerer forskere over hele verden.
Noe som er helt sikkert er at høsten er på sitt fineste når det er høye temperaturer og mye sol på dagtid fulgt av kalde netter. Det fremmer produksjonen av antocyaner som gir løvet den røde og mørkelilla fargen.
Men antocyaner gir ikke bare naturen vakre farger, de er også nyttige for helsen vår. Denne rene plantekraften finner du i MEDOX®-kapslene.

Det er viktig med en allsidig og balansert kost, samt sunn livsstil.

Fant du ikke det du lurte på?

Vi er her for å hjelpe deg. Bruk vårt skjema for å sende oss en henvendelse.