Hva er forskjellen på blåbær i hagen og blåbær i skogen?

Om du ikke har egne blåbær i hagen, har du sikkert kjøpt en pakke eller to på butikken. Og mest sannsynlig har du plukket blåbær og spist dem mens du har vært i skogen. Vet du hva forskjellen på disse to bærene er?

For de fleste av oss er blåbær forbundet med de bærene som vokser vilt i skogen, og som kan plukkes fritt av alle i landet. Men de siste årene har importerte blåbær hatt en eksplosiv vekst og butikkene er fulle av dem. Disse markedsføres som blåbær, noe som egentlig ikke er helt korrekt.

Vi oversetter normalt blåbær til “blueberry” på engelsk – og dette er den amerikanske varianten vi kjenner fra butikkene og de vi planter i hagene våre. Men de norske blåbærene heter egentlig ”bilberry” på engelsk og er et helt annet bær, men likevel i samme familie som “blueberry” sammen med blant annet tyttebær og tranebær. Dermed kan de se helt like ut, men blåbær er ikke bare blåbær.

Forskjellen på blåbærene

Det er nemlig en stor forskjell på bærene vi dyrker og kan kjøpe i butikken, og bærene som vokser vilt i skogen. I tillegg til at hageblåbærene er større og har en mildere smak enn skogsblåbær, er de også hvite inni.

Årsaken til at hageblåbærene har den hvite innmaten har med innholdet av det naturlige fargestoffet antocyaner å gjøre. Mens hageblåbær kun har antocyaner i skallet, er skogsblåbærene blå tvers gjennom. Faktisk har de ville blåbærene i skogen omtrent 70 prosent mer antioksidanter enn bærene fra hagen og butikken.  

Godt næringsinnhold

Blåbær er et bær fullt av essensielle næringsstoffer. Blant annet er det rikt på vitamin C som har mange viktige funksjoner i kroppen. Vitaminet bidrar blant annet til nervesystemets og immunsystemets normale funksjon, reduserer trøtthet og slapphet, øker opptaket av jern i kroppen og beskytter cellene våre mot oksidativt stress. Vitamin C bidrar i tillegg til et sunt bindevev. Det er nemlig med på å danne kollagen, som er bindevevets viktigste protein.

Nordmenns bærplukkevaner  

Statistisk sentralbyrå har tall på det meste, og har også statistikk på nordmenns bærplukkervaner. Mens det i 1997 var 56 prosent av de spurte som oppga at de hadde vært på bær- eller sopptur i løpet av de siste 12 månedene, hadde tallet i 2014 sunket til 34 prosent. Det var også en kjønnsforskjell på de som hadde vært på sopp- eller bærtur dette året: Fire av ti kvinner, men bare tre av ti menn. Sørgelig statistikk, med tanke på hvor sunne blåbærene er.  

 

Fant du ikke det du lurte på?

Vi er her for å hjelpe deg. Bruk vårt skjema for å sende oss en henvendelse.