Hva er hageblåbær?

Hageblåbær er også kjent som amerikanske blåbær. Buskene er store og har kraftig vekst av matte, store, aromatiske og gode bær. Dette trenger du å vite om bærene du svært enkelt kan dyrke i din egen hage.

Hageblåbær stammer fra Nord-Amerika der de vokser vilt. Buskene er større enn ville skogsblåbær og får også større bær som henger i klaser. De modner ujevnt, og kan derfor høstes gjennom hele sesongen.

Mens fargen i skogsblåbær sitter i hele bæret, sitter den i hageblåbær kun i skallet. Det er derfor du ikke blir blå på tungen eller fingrene av dem. Det er en gruppe antioksidanter kalt karotenoider som gir bærene fargen, og jo sterkere fargen er, desto mer antioksidanter får du i deg. Skogsblåbær som er blå tvers gjennom gir omtrent 70 prosent mer antioksidanter enn hageblåbærene.

Dyrking av hageblåbær  

Dyrking av hageblåbær har blitt veldig populært de seneste årene. Folk ønsker de blå, saftige bærene i sine egne hager, og det er lett å skjønne hvorfor. Blåbærbuskene du kan ha i hagen er større enn skogsbærene, og er i tillegg søtere.

Ønsker du å dyrke hageblåbær bør de plantes på et lunt og solrikt sted der de er beskyttet mot vind og saltsprut. Jorden bør være veldrenert og moldrik med lav pH-verdi. Rhododendronjord passer utmerket til dyrking av hageblåbær. Blåbærene må vannes i tørre perioder.

Ulike typer hageblåbær

Det finnes et stort antall ulike sorter blåbær du kan plante i hagen din, og akkurat hvilke sorter du velger er ikke så nøye. De fleste gir godt med bær og kan både være bær- og prydbusker.

Det varierer litt når de modnes, hvor høye de blir, størrelse på bærene, hvor egnet de er til frysing, samt smak. Bluecrop er en sikker sort, som også kan fryses. Det samme gjelder Bluetta, som i tillegg modnes tidlig. ST Cloud er en mindre plante som passer til små hager. Den tåler litt mer kulde, og er god til syltetøy.

Beskjæring av hageblåbær

Hageblåbær beskjæres om våren ved behov – gjerne i mars om været tillater det. Ubeskjærte busker vokser nemlig for tett og ettersom grenene blir eldre, avtar produksjonen av bær. Ved beskjæring tvinger du planten til å skyte nye skudd.

Start med å fjerne døde og knekte greiner. Deretter bør du klippe greiner som begynner å bli stygge, eller har begynt å bære dårlig. Lange greiner kan kortes ned for en mer harmonisk form, og du kan eventuelt tynne ut litt. Husk at snittet skal være på skrå når du beskjærer hageblåbær.

 

Fant du ikke det du lurte på?

Vi er her for å hjelpe deg. Bruk vårt skjema for å sende oss en henvendelse.