Hva er skogsblåbær?

Vi sier ofte «bare blåbær» om ting vi tar lett på, men blåbær er ikke bare blåbær. Vi glemmer ofte at det er en fantastisk kilde til antioksidanter og andre viktige næringsstoffer. Derfor bør du plukke dem mye. Dette må du vite om skogsblåbær.

Du har kanskje lagt merke til at blåbærene du kjøper i butikken, eller planter selv i hagen din, har en hvit kjerne, mens de du plukker selv i skogen er blå tvers gjennom. Lurer du på hvorfor? Svaret er så enkelt som at det er to forskjellige sorter av blåbær.

Viktig å skille mellom blåbærene

Her i landet er blåbær mest kjent som det viltvoksende bæret, vaccinium myrtillus, som finnes rundt om i skogen på sensommeren. Disse bærene vokser på dvergbusker som tilhører lyngfamilien, og har et rødblått fruktkjøtt.

Selv om vi har de norske skogene fulle av blåbær, er det ikke denne typen som er mest omsatt i varehandelen. Det er nemlig hageblåbær, også kjent som amerikanske blåbær, som er dyrket frem på busker og kan bli opptil fire meter høye. Disse bærene har en søtere og mildere aroma enn skogsblåbær, og har en hvit kjerne.

Uansett om blåfargen er begrenset til skinnet eller er blå tvers gjennom, kalles både hageblåbær og skogsblåbær for blåbær i Norge. I USA derimot er hageblåbærene kjent som “blueberries”, men skogsblåbærene er “billberries”.

Inneholder mer antocyaner

I motsetning til hageblåbærene med sin hvite kjerne, blir du blå på tunge, fingre og klær når du spiser skogsblåbær. Årsaken til det rødblå fruktkjøttet inni blåbær har med innholdet av det naturlige fargestoffet antocyaner å gjøre.

Ettersom skogsblåbær er helt blå og hageblåbær har hvit kjerne, er det uten tvil førstnevnte som inneholder mest antocyaner, som er ekstra kraftige antioksidanter. Faktisk inneholder de 70 prosent mer antioksidanter enn hageblåbær.  

Sunne næringsstoffer

Blåbær er også rike på vitamin C som har mange funksjoner i kroppen. Det bidrar blant annet til nervesystemets og immunsystemets normale funksjon, samt å redusere trøtthet og slapphet. Det beskytter cellene våre mot oksidativt stress.

I tillegg inneholder bærene vitamin K, som først og fremst bidrar til normal blodlevring, altså at blodet størkner eller koagulerer, mineralet mangan som bidrar til normal energiomsetning og normal dannelse av bindevev, og en del kostfiber som bidrar til normal tarmfunksjon.

Det er ingen tvil om at blåbær er bra for helsen, og husk: For å få mest mulig utbytte av næringsstoffene, bør blåbær behandles og lagres riktig.

 

Fant du ikke det du lurte på?

Vi er her for å hjelpe deg. Bruk vårt skjema for å sende oss en henvendelse.