Hvilke vitaminer inneholder vanlige blåbær?

Var du klar over at nordiske blåbær var blant de første varene som ble solgt på svenske apoteker? De visste hva de gjorde, for det lille vidunderbæret er nemlig stappfull av viktige næringsstoffer. Dette må du vite om vitamininnholdet i blåbær.

Den lille busken som tilhører lyngfamilien blir full av saftige bær når blåbærsesongen kommer. Har du aldri før plukket blåbær og fylt opp fryseren for å kunne nyte dem resten av året, kommer du i hvert fall til å tenke over det etter å ha lest om alt de sunne bærene inneholder.  

Blåbær inneholder disse vitaminene:

Ifølge Matvaretabellen inneholder blåbær mange næringsstoffer som er bra for kroppen din. Disse vitaminene finner du i bærene:

  • Vitamin A: Vitaminet er mest kjent for å bidra til å opprettholde normalt syn og nattsyn, immunsystemets normale funksjon, styrke og fremme sunt hår, slimhinner, og nydannelse og vedlikehold av normal hud.

  • Vitamin B1: Vitaminet er også kjent som tiamin og bidrar til normal energiomsetning, normal funksjon i nervesystemet, psykologisk funksjon og hjertets normale funksjon. Vitaminet er følsomt for varme og kan derfor bli lett ødelagt ved koking.  

  • Vitamin B2: Vitaminet, som også er kjent som riboflavin, bidrar til normal energiomsetning, omsetning av jern, opprettholde normal hud og slimhinne, og normalt syn. Det bidrar også til å opprettholde røde blodlegemer, normal funksjon av nervesystemet og beskytter mot oksidativt stress.

  • Vitamin B3: Vitaminet blir anvendt som enzymer og er en byggestein i flere coenzymer. Det er kjent som niacin, og bidrar blant annet til å redusere trøtthet og utmattelse, opprettholde normale slimhinner og hud, normal psykologisk funksjon og nervesystemets normale funksjon.

  • Vitamin B9: Vitaminet er kanskje best kjent som folat, og ble oppdaget i spinat i 1941. Vitaminet bidrar til normal aminosyresyntese, bloddannelse, psykologisk funksjon og homocysteinomsetning. Det er også viktig for immunsystemets normale funksjon, vevsdannelse hos gravide og kan bidra til å redusere trøtthet og utmattelse. Det spiller også en rolle i celledelingsprosessen.  

  • Vitamin C: Vitaminet er en antioksidant og er viktig for bindevevet som holder vev og organer sammen i kroppen. Antioksidanten nøytraliserer og uskadeliggjør frie radikaler som kan angripe kroppens celler, proteiner og arvestoff. Det kan også bidra til å gjenoppbygge den reduserte formen av vitamin E.

  • Vitamin E: Vitaminet fungerer som en kraftig antioksidant som beskytter cellemembranen mot frie oksygenradikaler og beskytter mot skade. Det vedlikeholder den også og holder den myk slik at nærings- og avfallstransport styrkes.

Var du klar over at bærene du plukker selv i skogen, altså skogsblåbær, inneholder 70 prosent mer antioksidanter enn de blåbærene du får kjøpt på butikken? Derfor vil det lønne seg å velge disse.

 

Fant du ikke det du lurte på?

Vi er her for å hjelpe deg. Bruk vårt skjema for å sende oss en henvendelse.