Kan blåbær bidra til å opprettholde øynenes normale funksjon og et normalt syn?

Av de fem sansene, syn, hørsel, smak, lukt og følelse, er synet viktigst. To tredjedeler av all informasjon som kommer til hjernen havner der ved hjelp av øynene.

Å se seg rundt

Lyset treffer først den klare, runde og buede hornhinnen (kornea) og passerer så åpningen, pupilllen, som sitter i midten av den tynne regnbuehinnen (iris). Pupillen kan utvides eller trekkes sammen av to muskler. En linse ligger bakom iris i pupillen og bryter sammen med hornhinnen lyset til netthinnen (retina), som kler øyets innside og skaper et klart bilde. Netthinnen har 130 millioner lysfølsomme celler som lager nervesignaler når de treffes av lyset. Deretter sendes disse signalene via synsnerven inn til hjernen. Bildet som produseres på netthinnen er opp ned (som i et kamera), men hjernen tolker det som rett vei.

Celler som ser. Netthinnen har to typer lysfølsomme celler, staver og tapper. Stavene er mest lysfølsomme og viktige for mørkesynet, mens tappene formidler farge og krever mer lys.

Lys og mørk. Regnbuehinnen regulerer pupillens størrelse. For å hindre at netthinnen skades når den utsettes for sterkt lys krymper pupillen, men utvides ved svakere lys for å la mer lys komme inn i øyet.

Gråtkvalt. Hver gang du blinker med øynene smøres øyet med tårevæske for å holde det fuktig og for å vaske vekk støv og bakterier. Tårevæsken kommer fra tårekjertelen som sitter under øyehulens tak. Den tømmer seg gjennom tårekanalen til nesen. Det er derfor man ofte må snyte seg når man gråter.

Hvitøyet. Mellom linsen og netthinnen fylles øyets bakre del av en geléaktig væske som består av 90% vann. Den gir støtte til netthinnen og beholder øyets form. Den sterke og seige netthinnen (sklera), som vi også kaller for hvitøyet; er hvit, millimeter tykk og beskytter øyets indre deler. De seks øyemusklene har ansvar for øyets bevegelser.

Øyets ulike deler og deres normale funksjon

La oss se på øyets deler mer i detalj. Øyet er et lite, men nokså viktig organ som inneholder mange ulike deler som skal virke sammen på en spesiell måte for at man skal kunne se og tolke omgivelsenes synsinntrykk. Her kan du lese mer om øyets ulike deler mer i detalj og deres normale funksjon.

Bindehinnen. Det er slimhinnen som bekler øyelokkets innside og øyeeplets forside fremover til hornhinnen. Slimhinnen er tynn og fuktig og gjør at øyets hvite del, sclera og øyelokkenes bakside lett kan gli mot hverandre ved blunking.

Hornhinnen. Det er en gjennomsiktig hinne som sitter ytterst på øyet fremfor pupillen og regnbuehinnen. Den slipper inn og bryter lyset og kalles for øyets "vindu".

Regnbuehinnen– iris.Sentralt i regnbuehinnen er det en åpning, pupillen, som slipper lysstrålene inn i øyets indre. Alle deler av uvea har stort innhold av celler som danner melanin, og det er disse melaninholdige cellene som begrenser lysspredningen inne i øyet. Regnbuehinnen gir øyet dets farge.

Pupillen. Pupillen er den runde åpningen midt i øyets regnbuehinne der lyset slipper igjennom inn mot netthinnen. Pupillestørrelsen varierer med belysningsintensiteten; i sterkt lys er pupillen liten, i mørke utvider den seg. Regnbuehinnen har således den viktige funksjon å være øyets blender.

Linsen. Linsen er et gjennomsiktig, bikonvekst legeme som ligger inne i øyet, bak regnbuehinnen og pupillen og foran glasslegemet. Linsen inngår sammen med hornhinnen i øyets lysbrytende system.

Fremre kammer. Det er området mellom hornhinnen, regnbuehinnen og linsen. Det inneholder kammervann som holder øyet utspilt og utgjør en del av øyets optiske system. Kammervannet leverer oksygen og næringsstoffer til linsen og hornhinnens bakre del, samtidig som det fjerner avfallsstoffer og eventuelle betennelsesprodukter fra de samme områdene.

Glasslegemet. Glasslegemet er en seig, gelelignende væske som fyller øyet.

Netthinne– retina. Netthinnen kler de bakerste tre firedeler av øyeeplets innside. I netthinnens ytre del ligger pigmentet og sansecellene, med sine tapper og staver, som omvandler lys til bilde - øyets "film". Stavene er mest lyssensitive og brukes når man skal se i mørket, men de kan ikke skille mellom ulike farger. Tappene er mest fargefølsomme og brukes når det er nok lys. Det finnes tapper for blått, grønt og rødt. Fargeblindhet skyldes som oftest brudd på enten grønne eller røde tapper.

Gule flekken – macula. Den gule flekken er en liten grop i netthinnen der du har tettest med synsceller og ser skarpest. Hos eldre mennesker kan det av og til opptre aldersforandringer i den gule flekken, maculadegenerasjon, noe som kan medføre at lesesynet går tapt.

Årehinnen. Årehinnen inneholder rikelig med blodårer og forsyner deler av netthinnen med syre og næring.

Senehinne – sclera. Sclera, navnet på øyets senehinne, synlig som «det hvite i øyet».

Synsnervepapill. Sted i øyets bakre del hvor synsnerven forlater øyeeplet. Det er en blind flekk i synsfeltet ettersom området mangler synsceller.

Synsnerven. Transporterer alle synsinntrykk fra netthinnen i form av nerveimpuler til hjernen.

Øyemusklene. Øyet omgis av 6 små øyemuskler, som ved hjelp av sammentrekninger gjør at vi kan bevege på øyet. Musklene styres av 3 hjernenerver.

Øyelokk og tårevæske. Øynene ligger beskyttet i øyehulene, men de beskyttes også av øyelokkene. Øyelokkene er dekt med hud på utsiden, og slimhinne på innsiden. Slimhinnene og hornhinnen holdes fuktig av tårevæske som skyller over øyet når man blunker og holder hornhinnen fri fra støv og andre partikler som finnes i luften, samt beskytter hornhinnen mot uttørking.

Blåbær bidrar til øyets normale funksjon

Med ovennevnte som bakgrunn forstår man at øyets normale funksjon er komplisert og krever at man tar vare så seg selv med nok inntak av næringsstoffer, trening og hvile. Våre øyne utsettes for stor belastning all tid vi bruker foran skjerm, om det er PC, TV eller mobil, samt vi er mye inne i tørr luft som fører til anstrengte øyne.

Alder påvirker også ulike funksjoner i øyet. Hva vi spiser påvirker synet og øyehelsen både direkte og indirekte. Det har blitt gjort mye internasjonal forskning på hvilke næringsstoffer som er viktige for synet, og det anbefales at man får i seg tilstrekkelige med vitaminer, mineraler og antioksidanter. Bær, frukt og grønt er kjent som viktige kilder til naturlige antioksidanter og antocyaner. Blåbær har vist seg å ha et høyt innhold av dette – og spesielt de nordiske, viltvoksende blåbærene som farger både munn og fingrer lilla. Derfor er blåbær gull verdt for synet.

Medox er et kosttilskudd som inneholder antocyaner fra blåbær og solbær, som fungerer som naturlige antioksidanter. Disse har vist seg å beskytte våre celler mot oksidativt stress. Likeså bidrar blåbær og antocyaner til øyets normale funksjon, samt bidrar til normal perifer blodsirkulasjon.

Det er viktig med en allsidig og balansert kost, samt sunn livsstil.

Les mer om:

Fant du ikke det du lurte på?

Vi er her for å hjelpe deg. Bruk vårt skjema for å sende oss en henvendelse.